– Przestajemy jeść mięso z dwóch powodów: zdrowotnych i etycznych mówiła w „Na każdą pogodę” Dorota Wawrzycka.
Dietetyk, która również nie je produktów mięsnych tłumaczyła, że kluczem do sukcesu jest przede wszystkim umiejętność skomponowania pełnowartościowych posiłków. Dlatego wegetarianizmu trzeba się nauczyć. Prawidłowo skomponowana, pełnowartościowa dieta wegetariańska, pomaga zapobiegać wielu chorobom – tłumaczyła Dorota Wawrzycka.
Taka dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia chociażby otyłości, cukrzycy typu 2, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, nowotworów, kamicy żółciowej i chorób nerek.
Dietetyk zwróciła uwagę, że nieprawidłowe odżywianie podczas stosowania diety wegetariańskiej, może być przyczyną niedoborów, dlatego dobrze skonsultować się ze specjalistą.
Posłuchaj audycji
Część pierwsza:
Część druga: