Świętokrzyskie Centrum Matki i Noworodka w Kielcach jako jeden z trzech kieleckich szpitali realizuje od początku lutego pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia „Dieta Mamy”. Zakłada on, że panie są odżywianie zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Dieta jest dostosowana do indywidualnych potrzeb kobiet w ciąży i okresu poporodowego.
Jak zaznacza Joanna Zajęcka, która koordynuje program, pacjentki oddziałów ginekologiczno-położniczych otrzymują codziennie pięć posiłków, odpowiednio zbilansowanych i zróżnicowanych jakościowo.
– Dania zawierają dużą ilość warzyw, około 400-500 gramów na dobę dla pacjentki, jest więcej owoców. Zwracamy uwagę na jakość jedzenia. Posiłki muszą być świeże i smaczne. Nasze pacjentki muszą być zadowolone – podkreśla.
Joanna Zajęcka jednocześnie obala mit, że dieta mamy karmiącej powinna być dietą eliminacyjną.
– Nic bardziej mylnego. Mama, która karmi powinna jeść wszystko. Dopiero w momencie, kiedy zauważy, że jej dziecko reaguje na jakiś pokarm, który przyjęła, wtedy powinna eliminować ten produkt ze swojej diety. Mama karmiąca potrzebuje około 500 kcal na dobę więcej niż dieta kobiety, odżywiającej się w sposób normalny. Odżywianie mamy w czasie ciąży wpływa na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka – mówi.
Oprócz Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia „Dieta Mamy” realizują w Kielcach Wojewódzki Szpital Zespolony oraz Szpital Kielecki Św. Aleksandra.