– Pączki, czy faworki przygotowane domowymi sposobami smakują najlepiej – powiedziała w „Na każdą pogodę” Dorota Burak z cukierni „Dorotka”. Za tydzień, 20 lutego przypada tłusty czwartek. W ten dzień zwyczajowo odjadamy się słodkościami.
Mistrzyni cukiernictwa podała przepis na doskonałe pączki i faworki:
– 1 kg maki torowej
– kostka masła
– pół litra mleka
– 10 żółtek
– 20-25 dkg cukru
– 10 dkg drożdży
– smalec do smażenia
Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki maki i 100 ml mleka. Czekamy, aż urośnie do podwojenia objętości. Z mąki, żółtek, cukru, mleka i drożdży przygotowujemy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie plastyczne i nie będzie przylepiało się do dłoni. Czekamy, aż urośnie. Formujemy dowolnej wielkości pączki dodając nadzienie (różane, śliwkowe) i zostawiamy do wyrośnięcia. Potem smażymy w głębokim tłuszczu (smalec) do 10 minut. Dobrze usmażony pączek powinien posiadać jasną obrączkę na środku. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na faworki:
– 1 kg maki tortowej
– 10 żółtek
– śmietana
– łyżka smalcu lub masła
– kieliszek alkoholu
Mąkę z tłuszczem siekamy nożem na stolnicy, dodajemy żółtka i śmietanę, odrobinę alkoholu i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto schładzamy w lodówce i dopiero potem cienko wałkujemy. Następnie wykrawamy faworki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, a po odsączeniu posypujemy cukrem pudrem.
Posłuchaj audycji
Część pierwsza:
Część druga: