„Feta ze Strzałkowa”, „strzałkowska mozzarella” czy „Buncok Strzałkowski” – to tylko niektóre wyroby Teresy Łukasik z gminy Stopnica, która została okrzyknięta najlepszą rolniczką w kraju. Podczas Targów Rolniczych w Nadarzynie mieszkanka Strzałkowa uzyskała tytuł „Rolniczki, która stała się motorem innowacji w Polsce”.
„Farma Łukasików” należy do jednego z większych gospodarstw mleczarskich w województwie świętokrzyskim. Jak informuje zwyciężczyni, wraz z mężem Piotrem, od 30 lat prowadzą gospodarstwo oparte na hodowli bydła mlecznego rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Głównym produktem pozyskiwanym w gospodarstwie jest mleko. Od 10 lat z własnego surowca powstają jogurty, kefiry, masło, maślanki oraz ponad 25 różnych smaków serów których receptury opracowywane są metodą prób i błędów.
– To m.in. ser naturalny z czarnuszką, z czosnkiem niedźwiedzim, na ostro z papryką słodką i chilli, z pomidorami suszonymi i bazylią, z trawą cytrynową czy ser myśliwski – wymienia.
Jak dodaje, sama zajmuje się produkcją, planowaniem wielkości serów. Resztą zajmuje się mąż i syn. Działają głównie w gospodarstwie, dbają o chów zwierząt i udój. Mąż pani Teresy – Piotr Łukasik mocno ją wspiera. Jak dodaje pracują na ok. 70 ha, a obecnie w gospodarstwie jest około 80 krów.
– Pracy jest bardzo dużo. Pracujemy również w niedziele, święta, nie mamy wolnego. Przychodziły myśli o likwidacji gospodarstwa, jednak pasja żony zwyciężyła i poprowadziła do przodu – zaznacza.
Państwo Łukasikowie przetwarzają ok. 10 tys. litrów mleka miesięcznie na sery i jogurty, ok. 3 tys. litrów rozlewają do butelek oraz ok. 7-10 tys. litrów miesięcznie oddają do mleczarni.
Gospodarstwo Łukasików ze Strzałkowa otrzymało już wiele prestiżowych nagród w konkursach lokalnych, regionalnych i ogólnopolskich. Gospodarze m.in. zajęli pierwsze miejsce w konkursie „Ferma Roku 2014”, zostali też Mistrzami Województwa w konkursie AgroLiga 2015. Uzyskali także certyfikat i znaku „Jakość Tradycja”.