Nowoczesny inkubator przetwórczy ma powstać w Strzałkowie w gminie Stopnica. Zostanie on wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków. Będzie też zainstalowana tzw. suszarnia kontenerowa do wytwarzania suszu warzywnego i owocowego.
Obiekt będzie użytkowany przede wszystkim przez rolników, sadowników oraz koła gospodyń wiejskich. Ma pomóc w pełnym wykorzystaniu plonów, tak aby prowadzenie działalności rolniczej stało się rentowne.
Prace przy modernizacji byłego budynku spółdzielni ogrodniczej, w którym przed laty prowadzony był skup owoców maja się rozpocząć w tym roku – zapowiada Mirosław Rajtar – zastępca burmistrza Stopnicy. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw.
– Po rozpoczęciu działalności inkubatora, dotychczasowy ostateczny produkt stanie się dla rolnika półproduktem, który będzie mógł być przetworzony np. na soki lub dżemy. Mamy nadzieję, że wyeliminowanie z tego łańcucha dostaw pośrednika będzie dla naszych mieszkańców o wiele korzystniejsze – dodaje.
Burmistrz Ryszard Zych podkreśla, że inwestycja to odpowiedz na oczekiwania mieszkańców, którzy na zebraniach sołeckich wyrażali potrzebę wsparcia ich działalności rolniczej.
– Zorganizujemy szkolenia dla wszystkich tych, którzy będą chcieli korzystać z urządzeń, tak by sami mogli wykonać przetwory. Zatrudnimy także osobę, która będzie czuwać nad całością z racji przepisów BHP i sanitarnych – informuje.
Jak dodaje, korzystanie z inkubatora będzie bezpłatne, ale trzeba będzie pokryć koszty zużytych mediów. Inwestycja ma być gotowa w przyszłym roku.