Uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach będą odbywać praktyki w najlepszych polskich restauracjach. Pomysłodawcą projektu „Najlepsi u najlepszych” jest Michał Markowicz nauczyciel i szef kuchni w Restauracji Da Vinci.
– Szefowie kuchni pokazują nam jak u nich wygląda organizacja pracy, co gotują, jakie technologie stosują. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, chciałbym abyśmy podczas naszych podróży kulinarnych poznali tajniki najlepszych restauracji – mówi Michał Markowicz.
Jak dodaje, pierwsza wizyta właśnie się zakończyła. Najlepsi młodzi kucharze z Kielc oraz ich nauczyciele odwiedzili restaurację Cargo w Krakowie. Agata i Karol, uczniowie szkoły zapewniają, że dużo się nauczyli, a przy okazji mieli okazją smacznie zjeść.
– Możemy się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. W restauracji Cargo jadłam po raz pierwszy tatara ze strusia i był bardzo dobry – mówi Agata.
Karol jest pod wrażeniem szafy, gdzie dojrzewa wołowina.
– Musi w tej szafie spędzić 28 dni. Ale smak mięsa jest niesamowity – opowiada.
Małgorzata Banasik-Rusak, dyrektor szkoły jest przekonana, że uczniowie bardzo skorzystają z wyjazdów i praktyk w znakomitych restauracjach.
– Ta wiedza przyda im się, kiedy jako absolwenci będą szukali pracy – twierdzi.
W marcu zaplanowana jest wizyta uczniów i nauczycieli w poznańskiej restauracji Autentyk oraz kolejny wyjazd do Krakowa, tym razem do restauracji Albertina – wyróżnionej przez przewodnik Michelin.