Masła, czy margaryny, a może miksy? Dietetyk Daria Sych wyjaśniła, że masło to produkt pochodzenia zwierzęcego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego lub jego przetworów, na przykład śmietany. Ponadto nie zawiera dodatku tłuszczów roślinnych.
Warto też wiedzieć – mówiła dietetyk, że skład tłuszczu mleka krowiego jest w pewnym stopniu unikalny i z tego powodu może mieć inny wpływ na nasze zdrowie niż pozostałe tłuszcze zwierzęce.
Pamiętać jednak musimy, że w maśle dominują nasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie należy ograniczać. Natomiast margaryny produkuje się obecnie nie tylko metodą utwardzania olejów roślinnych, ale również dzięki procesom zmiany konsystencji i dlatego łatwiej jest je rozsmarowywać nawet po wyjęciu z lodówki – mówiła ekspertka.
Margaryny w kostkach są stosowane do produkcji cukierniczych, a te w kubkach do codziennego spożycia.
Część pierwsza:
Część druga: