3 przypadki występowania bakterii salmonelli stwierdzono w ciągu ostatnich dwóch tygodni w jednej z ubojni drobiu w powiecie koneckim.
To niepokojące dane, ponieważ przez cały ubiegły rok inspektorzy sanitarni wykryli tylko jeden taki przypadek i to w ostatnim tygodniu grudnia.
Maja Makuch, kierownik Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Końskich uważa, że może się to wiązać ze sposobem hodowli i nieodpowiednim poziomem higieny w niektórych gospodarstwach. W powiecie koneckim jest 7 dużych ferm drobiu i czterech przedstawicieli rolniczego handlu detalicznego, ale ogromną większość stanowią przydomowe gospodarstwa, których liczbę trudno określić.
Maja Makuch podkreśla, że mało prawdopodobne jest kupienie zakażonego salmonellą mięsa w sklepie, ponieważ każda partia jest badana przed dopuszczeniem do handlu. Możemy natomiast zarazić się salmonellą przez jaja od zakażonej kury, dlatego ważna jest higiena.
– Nawet jeżeli kupimy jajka z dużych ferm, powinniśmy trzymać je w tych opakowaniach, w których zostały nabyte. Nie powinniśmy używać opakowań na jaja wielokrotnie – podkreśla.
Bakteria salmonelli jest przyczyną zatruć pokarmowych, rzadko prowadzi do śmierci, ale wymaga hospitalizacji.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 










 
  
 
