Karp na wigilijnym stole wpisał się w polską tradycję. Jest też najchętniej przygotowywaną rybą na święta. Żywe karpie można kupić np. na kieleckim bazarze. Są całe uliczki wypełnione basenami w których pływają ryby.
Jak mówi pan Mateusz, który swoje stoisko ma rozłożone od czwartku, oprócz karpia klienci chętnie kupują też amury, sumy i szczupaki. Bez względu na to, którą rybę wybierzemy najważniejsza jest by była świeża. Gwarancję mamy tylko w jednym przypadku, gdy kupujemy żywą i na miejscu jest ona oprawiana.
Kielczanie, którzy wybrali się dzisiaj na zakupy zwracają uwagę, że w niektórych domach ten element wieczerzy jest ważniejszy nawet od samej choinki. Nie przeszkadza im nawet to, że karp ma ości które trzeba starannie usuwać. Dodają, że najlepiej smakuje usmażona w bułce tartej.
Ceny zarówno karpi jak i innych ryb wigilijnych wahają się w okolicach 15 zł za kilogram.
Tradycja wigilijnego karpia sięga czasów średniowiecznych. Przez ostatnie 900 lat karp pojawiał się i znikał z polskich stołów. Zazwyczaj zastępowany był przez inne, łatwiejsze do zdobycia ryby.

 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 










 
  
 
