Jak wybudować dom z piernika? Tego dowiedzieli się mieszkańcy Końskich podczas warsztatów z Agatą Brzezińską, popularyzatorką wyrobów i tradycji ludowych.
Piernik pierwotnie był wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Tradycje wypieku przetrwały do dziś w Monachium, Norymberdze czy Toruniu. Z kolei domek z piernika utrwalił się w kulturze dzięki baśni o Babie Jadze.
Agata Brzezińska podkreśla, że najtrudniejsze jest wymierzenie elementów chatki, warto korzystać z gotowych szablonów. Kolejnym wyzwaniem jest połączenie wszystkich ścian ze sobą i „montaż” dachu.
– Musimy zrobić gęsty lukier domowym sposobem, który będzie spoiwem ścian. Najpierw dekorujmy ściany, a potem łączymy je ze sobą, ponieważ po złożeniu gotowy dom potrzebuje około 30 do 40 minut na zastygnięcie – mówi Agata Brzezińska.
Pani Mariola, która uczestniczyła w warsztatach z wnuczką, tworzyła piernikowy domek po raz pierwszy.
– Można podglądać jak pracują małe dzieci. To zajęcie na pewno wykorzystamy w przyszłości do pracy z naszymi wnukami. Możemy też użyć narzędzi, których wcześniej nie używaliśmy np. lukrowych mazaków – dodaje pani Mariola.
Kolejne warsztaty z przygotowywania piernikowego domku odbędą się poniedziałek, 9 grudnia o godzinie 17.00 przy ul. Pocztowej 2 w Pracowni Artystyczno-Ludowej w Końskich.