Wielkie ognisko, pieczone ziemniaki z masłem oraz gry i zabawy dla dzieci, to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych dla uczestników pikniku rodzinnego „Skarby Jesieni”, który odbył się w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach.
Maksymilian Przybylski, kucharz i znany kielecki bloger kulinarny przygotował zupę z dyni i gruszki.
– Jest to mój autorski przepis, który sobie wypracowałem na przestrzeni lat. Mamy tu balans pomiędzy dynią i gruszką. Wszystko zakwasza kwaśne wino. Dodaję trochę cukru i przypraw korzennych, żeby delikatnie wyrównać to kwaśne wino. Jest to taka słodko-kwaskowa zupa jesienna – mówi kucharz.
W pikniku wzięła udział pani Magdalena wraz z rodziną. Wszyscy podkreślali, że „Skarby jesieni” w Ogrodzie Botanicznym były strzałem w dziesiątkę.
– Mogłam spędzić czas wolny na świeżym powietrzu z rodziną. Miałam okazję spróbować pieczonych ziemniaczków i piłam lemoniadę – mówi pani Magdalena.
– Były kiełbaski, dużo zabaw, piękne rośliny – podkreślała jej córka, Julia. – Było ognisko, a także dużo atrakcji dla dzieci – wtórowała jej Ola.
W imprezie wzięli udział także harcerze, który zorganizowali wspólne śpiewanie. Dzieci natomiast mogły wziąć udział w kreatywnych warsztatach. Każdy z uczestników mógł zabrać do domu wykonany przez siebie gadżet.