Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Topoli w gminie Skalbmierz znalazły się w gronie 16 najlepszych Kół Gospodyń Wiejskich w kraju. W niedzielę będą reprezentować województwo świętokrzyskie podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Podczas trzeciego etapu Bitwy Regionów panie powalczą nie tylko o atrakcyjne nagrody, ale i o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.
Magdalena Wieczorek – członkini koła przypomina, że zarówno prostota, jak i smak zadecydowały, że ich potrawa jaką jest kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem i chrupiącymi żeberkami okazała się najlepszym daniem w województwie świętokrzyskim. Jej smak jest niepodważalny i to ta potrawa zostanie przygotowana w finale.
– To danie gotowały nasze babcie. Warto wspomnieć, że to właśnie w naszej miejscowości w XV wieku przebywał Mikołaj Rej, który zajadał się kapustą przyrządzoną wedle naszej receptury. Danie jest bardzo proste, nieskomplikowane, niewymagające zdolności kulinarnych – mówi Magdalena Wieczorek.
Katarzyna Stępień, zastępca przewodniczącej koła dodaje, że przygotowania do wyjazdu idą pełną parą. Oprócz głównego dania, panie szykują także własne przetwory z tegorocznych zbiorów.
– Mamy nadzieję, że jakąś cząstkę naszej historii tam zostawimy – podkreśla Katarzyna Stępień.
– Przygotowałyśmy cebulki, żurek, barszcz, dżemy z dyni, konfitury z malin, smarowidła, ketchup z cukinii. Ponadto przygotowałyśmy scenografię związaną z Mikołajem Rejem – wymienia.
Organizatorem „Bitwy Regionów” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Koło Gospodyń Wiejskich Topola wznowiło działalność w styczniu tego roku.