Pierogi z białym serem i z maliną, w środku której była jagoda przyrządzone przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Widełczanki z Daleszyc, okazały się najsmaczniejsze podczas VIII Święta Pieroga Świętokrzyskiego. Wydarzenie odbyło się w Bobrzy, w gminie Miedziana Góra.
Jak mówi Dominik Słoń z urzędu gminy tegoroczna impreza była rekordowa pod każdym względem.
– Dwanaście zespołów ulepiło w sumie 19,6 tys. pierogów, tym samym pobiliśmy o 1,1 tys. zeszłoroczny rekord imprezy. Zazwyczaj wygrywały pierogi klasyczne z mięsem, kapustą, dobrze doprawiane, tym razem panie popuściły wodze fantazji – powiedział.
Trzecie miejsce w konkursie zdobyły klasyczne ruskie pierogi z boczkiem z sosem serowo-cebulowym, które ulepiły panie z KGW Bobrzanki z Bobrzy. Jak mówi Wioletta Podstawka przepis na danie jest bardzo prosty.
– Trzeba było dużo chęci, radości, miłości, a przede wszystkim współpracy. Panie przez dwa dni pracowały non-stop. Jednego dnia przygotowywały farsz, a drugiego lepiły, gotowały, studziły i wreszcie kąpały pierogi w oleju, aby się nie pokleiły. Na miejscu wystarczyło je podgrzać – zdradza receptę na sukces.
Przed konkursem na najlepsze pierogi rozegrano II Bieg Rolnika, organizowany przez kielecki oddział Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Podczas imprezy odbyły się degustacje potraw regionalnych z przyrządzonymi na wiele sposobów pierogami na czele.
VIII Święto Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy zakończyła wiejska potańcówka pod gwiazdami z muzyką na żywo.