Duszona soczewica z chorizo, pomidorami i kolendrą okazała się prawdziwym hitem sobotniego Śniadania w ogrodzie. To wyjątkowe w smaku danie przygotował dla naszych słuchaczy mistrz kulinarny Robert Sowa.
Jak zaznaczył soczewica jest zdrowa, smaczna i w przeciwieństwie do tak powszechnego w polskiej kuchni grochu nie powoduje wzdęć.
Zachwytu nad serwowanymi potrawami nie kryli nasi słuchacze. Pan Grzegorz zapewnił, że sam postara się przygotować podobne dania w domu. Pięcioletnia Idalka z Warszawy na pytanie co najbardziej smakowało jej podczas śniadania odpowiedziała bez zastanowienia – jedzenia! Dając tym samym do zrozumienia, że wszystkie przygotowane przez Roberta Sowę potrawy były bardzo dobre.
Kolejne Śniadanie w ogrodzie za tydzień. Zapraszamy.
PRZEPISY:
Duszona soczewica z chorizo, pomidorami, oliwkami zielonymi, kminem rzymskim i kolendrą
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 pokrojona w kostkę cebula
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
200 g pokrojonego w kostkę chorizo
1 l pomidorów pelati pokrojonych w kostkę
1/2 l rosołu z kury
1 kg ugotowanej soczewicy / lub puszka
5 pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
1 pokrojonych zielonych oliwek
1 posiekany pęczek kolendry
Do smaku: sól morska, kmin rzymski, czerwona wędzona papryka, pieprz cuyenne
Grzanki czosnkowe z guacamole z pomidorami i kolendrą, pastą z pieczonego bakłażana i orzechami
2 posiekane w piórka czerwone cebule
1/2 kg pomidorów concase
1 pęczki kolendry
2 ciemne bagietki
oliwa z oliwek
8 pokrojonych ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Bagietki kroimy na kromki i smażymy na oliwie z czosnkiem z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na półmisek, studzimy i nakładamy guacamole i pastę z pieczonego bakłażana
W rondelku na oliwie smażymy chorizo, dodajemy cebulę, czosnek, rosół, pomidory, soczewicę i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory, oliwki i doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy kolendrą i podajemy z grzankami.