Jagody po 15-18 złotych, grzyby po 18-20 złotych – to ceny, za jakie można kupić owoce lasu na kieleckim bazarze. Jak mówią handlarze, jagody już się kończą w świętokrzyskich lasach, dlatego warto z nich skorzystać.
To już ostatnie dni sezonu jagodowego, dlatego warto wykorzystać świeże jagody w kuchni. Wszyscy polecają zwłaszcza domowe jagodzianki.
– Kilogram mąki, pół masła, 10 dkg drożdży, 4 jajka. Ciasto trzeba dobrze wyrobić, złączyć składniki. Jagody kładziemy w środek bułeczki i zawijamy. Z kilograma mąki wyjdzie około 40 jagodzianek – zdradza jedna z handlarek.
Na bazarze pojawia się coraz więcej osób sprzedających grzyby. Przyznają jednak, że na pełnię sezonu trzeba jeszcze poczekać. W lasach pojawiły się prawdziwki. Można je wykorzystać na wiele sposobów, mówią entuzjaści tego przysmaku.
– Polecam bardzo dobrą sałatkę, z cebulką i koncentratem. Grzyby się gotuje, kroi w paski, a następnie pasteryzuje. Są pyszne i na gorąco, i na zimno – zaznacza jedna z ze sprzedających. Według relacji zbieraczy, grzyby można znaleźć w okolicach Zagnańska i Daleszyc, Chmielnika i Łagowa.