Na kieleckim bazarze od samego rana w sobotę panował duży ruch. Wiele osób decyduje się na zakupy warzyw, zwłaszcza pomidorów i ogórków na przetwory, ale i owoce mają wzięcie. Cena ogórków waha się od 2,50 do 4 złotych.
Droższe są mniejsze ogórki, bo te łatwiej wykorzystać w słoiczkach. Większość handlarzy sprzedaje te warzywa za 3 złote.
– Taka cena kusi klientów, którzy kupują duże ilości – powiedział pan Zbyszek.
– Kilogram kosztuje 3 złote, ludzie kupują workami. Zima będzie ciężka i uciążliwa, więc ludzie robią ogórki, żeby było co jeść. Ja najbardziej lubię kiszone do zagrychy – mówi.
Ale przetwory można zrobić także z innych warzyw, które jak mówią rolnicy, schodzą szybko i w sporych ilościach.
– Ludzie biorą warzywa i owoce przeważnie na przetwory. Poza ogórkiem sprzedajemy dużo pomidorów, zwłaszcza limy, ale też paprykę. Kilka osób dzisiaj kupowało po 15 kilogramów pomidora, czy po 5 kilogramów papryki. Z owoców dużym zainteresowaniem cieszą się morele i śliwki – mówi handlarz.
Za paprykę trzeba zapłacić około 5 złotych za kilogram. Morela to cena około od 3 do 5 złotych, a śliwka w granicach 3. złotych za kilogram.
Jak zachować warzywa i owoce do zimy? Najbardziej popularne są ogórki kiszone, które polecają dietetycy, bo zawierają dużo witamin C i K i są świetnymi probiotykami. Owoce z kolei najlepiej zamknąć w małych słoiczkach i zrobić z nich dżemy, konfitury i soki.