Podczas dzisiejszego „Śniadania w Ogrodzie Radia Kielce” królowała wołowina, a przyrządzał ją Marcin Maciąg z restauracji Ciżemka w Sandomierzu.
Zdradza także przepisy dań, które zachwyciły naszych słuchaczy:
Zalewajka świętokrzyska w chlebku (10 porcji)
chlebek 10 szt z piekarni Koprzywnica
biała kiełbasa 600 g
cebula 150 g
żeberka wędzone 300 g
grzybki suszone 10 g
smalec 50 g
grzyby mrożone 100 g
zakwas domowy 500 ml
ziemniaki 200 g
wędzonka [boczek lub podgarle] 200 g
czosnek 20 g
chrzan 20 g
sól pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie
jajka 5 sztuk
Sałatka z dojrzewającej wołowiny i sera regionalnego 1 porcja
wołowina dojrzewająca 20 g
ser regionalny 10 g
maliny,borówki ,jeżyny
miód prawdziwy 5g
mix sałat 100 g
oliwa 5ml
Jajka faszerowane serem 5 porcji
jajka 5 szt
ser regionalny 50 g
sól pieprz
majonez 5 g
szpinak 300 g
pieprznik jadalny [kurka ] 100 g
cebula 10 g
masło 30 g
Wołowina dojrzewająca z grilla na warzywach 5 porcji
wołowina dojrzewająca 1,4 kg
oliwa 100 ml
papryka 300 g
bakłażan 300 g
cukinia 300 g
czosnek 100 g
rukola 100 g
sos barbecue 100 ml
pieczarka 200 g