Kiszonki są bardzo ważne w naszej diecie – powiedziała w „Stacji Wakacje – Bajkowe lato” dietetyk Daria Sych.
Wszystkie kiszone warzywa są świetnym źródłem witaminy C. Dużo lepszym niż tak popularne cytrusy. Istotne żeby były to przetwory zrobione samodzielnie lub pochodzące z pewnego źródła. W ten sposób mamy pewność, że są one rzeczywiście kiszone, a nie kwaszone na przykład octem – mówiła dietetyk. Poza kapustą czy ogórkami możemy kisić: paprykę, marchewkę i wszystkie twarde warzywa.
Poprzez odpowiednią obróbkę możemy zapewnić sobie zapas świeżych produktów na cały rok. Poza najpopularniejszym mrożeniem możemy je także suszyć. Coraz częściej wekujemy również owoce: gruszki, jabłka, śliwki, maliny, czy truskawki – dodała Daria Sych.
Posłuchaj audycji
Część pierwsza:
Część druga: