Mieszkańcy regionu znów mają szansę odkryć nowe smaki i spróbować dań, których próżno szukać w menu restauracji na co dzień. W poniedziałek rozpoczyna się kolejna edycja Festiwalu Smaku. Weźmie w niej udział 38 lokali z całego województwa.
Najwięcej będzie działo się tradycyjnie w Kielcach. Tu festiwalowe menu przygotowano w 28 restauracjach i kawiarniach. Szefowie kuchni szykują wiele oryginalnych propozycji.
– Nasze dania są proste, a zarazem nietypowe, rzadko przyrządzane w domu – przyznaje Tomasz Soczumski, szef kuchni w restauracji Żółty Słoń. – Na przystawkę serwuję galaretkę z arbuza z serem feta, długo dojrzewającą suszoną piersią z indyka w żurawinie, a na drugie danie proponuje koftę, czyli grecki szaszłyk z mięsa mielonego na papadum, czyli indyjskim bezglutenowym naleśniku, do tego dość ostry sos mayo oraz sałaty z orzechowym winegretem – przybliża.
W restauracjach będzie można spróbować między innymi koktajlu z krewetek, kremu pomidorowo-malinowego, kaczki z risotto szafranowym, frittaty pod różnymi postaciami, placków toskańskich, gazpacho z zielonego ogórka czy jagodowego tiramisu. W Kusa Sushi Take Away w Kielcach na gości czeka niebieskie sushi, ale nie tylko – zapowiada kelnerka Paulina Bienias.
– Serdecznie zapraszamy na niepowtarzalne niebieskie sushi ze świeżą truskawką, serkiem i łososiem. Przygotowaliśmy też aromatyczną zupkę ostro-kwaśną z chilli, limonką i chrupiącą krewetką w panko. Na deser podamy egzotyczne owoce na ryżu, gotowane na śliwkowym winie japońskim – mówi.
Wszystkie restauracje serwują festiwalowe menu w tych samych cenach – mówi Jacek Tolewski, organizator. – Od poniedziałku do piątku każda z restauracji serwuje menu festiwalowe w cenie 25 złotych za danie główne i przystawkę oraz 10 złotych za napój i deser lub 13 złotych za drinka. Nakłaniamy do tego, żeby chodzić po lokalach i smakować różnych propozycji, a nie najeść się w jednej do syta – zachęca organizator.
Poza Kielcami festiwal będzie odbywał się w Busku-Zdroju, Skarżysku-Kamiennej, Końskich, Łopusznie i w Chęcinach. Potrwa do piątku, 26 lipca.
Lista Restauracji i kawiarni:
Kielce:
1. SEZONOVA
2. Żółty Słoń
3. Czerwony Fortepian
4. Azzurro
5. GARAŻ, restauracja, bar, pub
6, Irish Pub Shoemaker Kielce
7. Bistro Pani Naleśnik
8. Restauracja Kielecka
9. Restauracja Siedem Pokoi
10. KUSA SUSHI take away Kielce
11. AleBabeczka Cukiernia
12. Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar
13. Plac Cafe
14. bohomass lab
15, Restauracja Monte-Carlo
16. Tutti Santi Kielce
17. Willa Hueta
18. Restauracja Antresola
19. Karczma Cztery Konie
20. Sushi Nigiri
21. Chicago Organ Music Club Penne Grande Ristorantino Italiano
22. Restauracja Złoty Klon
23. Bosko Kielce – Lody Produkcji Własnej
24. Take or Stay – Bilcza
25. Restauracja Czeska na Rynku
26. RoloLolo
27. Grande Cozze
28. Aviator Hotel
29. Krówka i Połówka
Końskie
30. Piecownia
Łopuszno – Snochowice
31. Restauracja Weranda
32. Zajazd Antresola
33. Markiz Łopuszno
Chęciny – Tokarnia
34. Da Vinci
35. Karczma Kuźnia Smaków
Skarżysko Kamienna
36. FESTA in Tavola Kombinat Formy
37. Hotel Promień
Busko-Zdrój
38. Bristol Busko ART & Medical SPA
39. Restauracja Mirage obok Pałac w Konarach