Trzy rodzaje sałatek serwowaliśmy słuchaczom w naszej sobotniej audycji „Śniadanie w ogrodzie”. Michał Smolanko i Agata Bębacz z restauracji Qchnia Polska przygotowali sałatkę z kurczaka, z wieprzowiny i najbardziej południową – sałatkę z krewetkami.
Jak powiedział Michał Smolanko – podczas przyrządzania sałatek nie trzeba się trzymać ściśle przepisu. Do ich przygotowania może wykorzystane praktycznie wszystko, co znajduje się w lodówce. Sercem sałatki jest odpowiednio skomponowany sos.
Jak powiedziała Agata Bębacz, w kuchni najlepiej sprawdzają się produkty polskie. Naszych krewetek oczywiście nie ma, ale w przygotowywaniu potraw starają się sięgać po to co rodzime.
Kucharze, którzy gościli w Radiu Kielce powiedzieli, żeby nie bać się eksperymentów i różnorodnych zestawień.
Słuchacze, którzy byli naszymi gośćmi, byli zachwyceni potrawami. Zapewnili, że sałatki, których przygotowanie mieli okazję oglądać, spróbują przyrządzić samodzielnie.