Chłodnik małosolny, przygotowany przez Koło Gospodarzy z Górna – najlepszą potrawą powiatu kieleckiego. 12 konkurs kulinarny odbył się w Miedzianej Górze. W tym roku uczestnicy mieli za zadanie ugotować zupę, która sprawdzi się na każdą okazję.
Danie musiało być przygotowane z naturalnych, regionalnych składników i charakteryzować się oryginalnością i niepowtarzalnym smakiem.
W konkursie uczestniczyło 29 zespołów z powiatu kieleckiego. Za najlepszą i wyjątkową zupę uznano tę przygotowaną przez jedyny zespół męski. Czesław Staszewski, autor zwycięskiego dania stwierdził, że chłodnik małosolny z pewnością nadaje się na każdą okazję, a potwierdzeniem tego jest decyzja jury.
– Nasza zupa, to chłodnik, złamany ogórkiem małosolnym. Mleko mieszamy z kefirem i śmietaną, do tego dochodzi sok z ogórków małosolnych, jajko przepiórcze, dużo czosnku, koperku. Składniki muszą się przegryźć, następnie zupę należy dobrze schłodzić. Mimo, że dzisiaj nie było tutaj nazbyt słonecznie, to chłodnik wszystkim bardzo smakował – powiedział.
Z kolei jedyną zupę na słodko przygotowały panie z klubu seniora działającego w Bielinach. Halina Kot, przewodnicząca rady informuje, że do konkursu zgłoszono zupę owocową „Wisienka” z lanymi kluskami. Głównym składnikiem są właśnie owoce wiśni.
– Wiśnie muszą być swoje i niepryskane. Wywar trzeba zabielić śmietaną, zagęścić mąką. Jest to zupa słodko-kwaśna – dodaje Halina Kot.
Starosta kielecki Mirosław Gębski nie ukrywa, że konkurencja była bardzo duża i o ile wybór najlepszej zupy nie był łatwym zadaniem, to takie zainteresowanie konkursem bardzo cieszy.
– Powinniśmy kultywować tradycje kulinarne, integrować się z kołami gospodyń wiejskich i mieszkańcami. Dzisiaj integrujemy tutaj powiat, stolicę regionu i całe województwo, bo goście przyjechali tutaj z całego świętokrzyskiego – dodaje starosta.
Potrawy oceniało jury złożone z samorządowców, kucharzy i przedstawicieli mediów. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.