W Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbył się Dzień Otwartych Drzwi. To jedna z najważniejszych imprez rolniczych w regionie.
Zaprezentowało się około 120 wystawców, którzy pokazywali najpiękniejsze okazy roślin i zwierząt. Ważnym elementem wydarzenia była prezentacja szlaku kulinarnego „Świętokrzyska kuźnia smaków” oraz występy zespołów ludowych.
Dyrektor ośrodka Jerzy Pośpiech zapewnia, że w podległej mu placówce drzwi są zawsze otwarte. Rolnicy mogą liczyć na wsparcie i pomoc naukową w prowadzeniu gospodarstwa. Ośrodek pokazuje także swoje osiągnięcia. Na 23-hektarowym polu doświadczalnym uprawiane jest wiele odmian roślin. ŚODR może pochwalić się 200 nowymi odmianami ziaren.
Wśród wystawców byli hodowcy bydła, drobiu, pszczelarze, ogrodnicy i sadownicy. Zaprezentowało się także wielu właścicieli gospodarstw agroturystycznych i wytwórcy lokalnych produktów. Elżbieta Kot zdobyła pierwszą nagrodę w kategorii gospodarstwa agroturystycznego. Prowadzi je w gminie Raków od 2003 roku. Jednym z najatrakcyjniejszych elementów jest obecność zwierząt, którymi goście mogą się opiekować. Pani Elżbieta sama gotuje dla gości, część żywności produkuje sama, ma krowy i drób oraz króliki.
Piekarnia z Wąchocka, która działa od 1922 roku, zaprezentowała swoje wypieki. Jak mówi Stanisław Sajecki klienci poszukują teraz prawdziwego pieczywa, pieczonego bez polepszaczy, co ma miejsce w przemysłowych piekarniach.
W Modliszewicach zaprezentowało się 20 producentów żywności lokalnej – były sery, wędliny, miody i wypieki.
Podczas spotkania rozstrzygnięto także konkurs Agroliga i zaprezentowano zwierzęta na XIV Świętokrzyskiej Wystawie Zwierząt Hodowlanych.