– To taka wielka uczta sandomierska – tak o rozpoczynającym się dziś w Sandomierzu Festiwalu „Chleb, wino, ser” mówiła na naszej antenie Katarzyna Knap-Sawicka, pełniąca obowiązki kierownika działu Promocji i Kultury w sandomierskim Urzędzie Miasta.
– Będą publikacje książkowe o jedzeniu, degustacje, spotkania z ciekawymi osobami, będzie też specjalna strefa dla dzieci, będzie można także wziąć udział w warsztatach tematycznych. Przyjedzie około 40 wystawców, w tym również z zagranicy, którzy oferować będą różne gatunki sera – zaznaczyła Katarzyna Knap-Sawicka.
– Sery to jak wiadomo dość wysublimowane smaki, a szczególnie, jeśli chodzi o formę np. serów pleśniowych. Do nich można dobierać przeróżne rzeczy, m.in. konfitury i wina, które też doskonale się z nimi komponują. Myślę, że jeżeli specjalista opowie nam o tym, jak łączyć te smaki, to będzie to dla nas bardzo ciekawa informacja, którą będzie można później zastosować po przyjeździe do domu z Sandomierza i to będzie również taka pamiątka z tego miasta – powiedziała Katarzyna Knap-Sawicka.
W tym roku przygotowano też dodatkową atrakcję, a będzie to pokaz mody.
– To wielopłaszczyznowe wydarzenie, sięgające do wielu sfer naszego życia – zaznaczyła nasza rozmówczyni.
W ramach imprezy na Rynku działać będzie kawiarenka przy ratuszu i tam będzie koncentrować się całe festiwalowe życie.
Dzisiaj odbędzie się pokaz lepienia pierogów, wystąpi teatr uliczny, będzie też wspólne pieczenie chleba, a wieczorem o godzinie 20.00 rozpocznie się show pt. „6 kucharzy, 2 dyrygentów i 1 spiker”. Można spodziewać się wyjątkowego widowiska mistrzów kulinarnych, którzy przygotowali swój układ choreograficzny oraz zestaw dań, które przygotowują na żywo. Wszystko można będzie spróbować.
Festiwal „Chleb, Wino, Ser” potrwa do 23 czerwca.
Posłuchaj audycji: