To najlepszy czas na jedzenie warzyw i owoców, ale też z umiarem powiedziała w „Na każdą pogodę” Daria Sych. Dietetyk radziła, aby zwracać uwagę na jakość produktów. Dobrze, aby kupowane warzywa i owoce były jędrne i przechowywane w odpowiedniej temperaturze, co oznacza ich świeżość.
Warto też wybierać tych sprzedających, którzy oferują tylko kilka produktów. Oznacza to, że sami je wyhodowali i zebrali. Na pytanie, czy każdy może jeść do woli warzyw i owoców, gość „NKP” odpowiedział, że na przykład osoby biorące leki na rozrzedzenie krwi powinny ograniczyć jedzenie wszystkich warzyw „kapustnych”, czyli kapusty, kalafiorów, brokułów oraz truskawek. Podobnie jest z chorymi na cukrzycę, którzy nie powinni przedawkowywać ilości spożywanych owoców.
– Warzywa i owoce można jeść na wiele sposobów – mówiła Daria Sych. Przy takich temperaturach można przygotować na przykład koktajle warzywno–owocowe z marchwi, pomidorów, selera naciowego i natki pietruszki. Warto także przygotowywać sałatki i surówki wykorzystując do tego ogórki, pomidory, marchewkę, jabłka, czy koperek.
Część pierwsza:
Część druga: