W niedzielę (16 czerwca) w Parku Miejskim w Kielcach odbędzie się finał wojewódzki ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Przedsięwzięcie odbywa się po raz 19., promując tradycyjne produkty.
– Konkurs udowadnia, jak bogaty potencjał drzemie w świętokrzyskiej wsi. Podkreśla tradycje kulinarną, która stanowi wizytówką regionu i atrakcję turystyczną, a także może służyć do budowy marki regionu i jej promocji – mówi Marek Jońca, członek zarządu województwa.
W tym roku w konkursie ocenianych będzie 56 produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami i przy użyciu lokalnych surowców. Są produkty i przetwory mięsne, mleczne, miody, przetwory owocowe, warzywne i produkty zbożowe. Podobnie jak w latach poprzednich nie brakuje wyrobów cukierniczych i napojów.
Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wskazuje na dużą popularność olejów, chleba i serów kozich.
Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz żywności wysokiej jakości, w którym wezmą udział członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Jednocześnie w muszli odbędzie się koncert laureatów 43. Buskich Spotkań z Folklorem. Impreza w Parku Miejskim rozpocznie się w niedzielę o godz. 11.00 i potrwa do 17.00.