Naturalne oleje, miody, sery, ciasta domowego wypieku, smalec, wina z regionalnych winiarni – to niektóre z produktów, które można kupić na kiermaszu w ogrodzie Uzdrowiskowego Szpitala Krystyna w Busku-Zdroju. Wyrobami kuszą lokalni producenci, ale również wystawcy z innych stron regionu świętokrzyskiego.
Maciej Gawin, dyrektor Uzdrowiskowego Szpitala Krystyna zaznacza, że regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe cieszą się coraz większą popularnością i zainteresowaniem konsumentów, dla których są one wyrazem polskiej wielowiekowej tradycji.
Mariusz Roszkowski z Olejarni Zagłoba, współorganizator kiermaszu podkreśla, że ważne by nie zapominać i chronić od zapomnienia kultywowanie tradycji i promowanie regionalnych wyrobów. Klienci, którzy odwiedzili kiermasz, zgodnie twierdzili, że nie odpowiada im żywność z supermarketów. Jak mówią, swojskie wyroby są smaczniejsze i zdrowsze.
Długie kolejki ustawiały się m.in. do stoiska Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Widuchowa. Teresa Rasała, przewodnicząca koła zaznacza, że dużą popularnością cieszą się „dworskie” pierogi.
– Są faszerowane mięsem wołowym z kurkami. Poszłyśmy pewnego dnia do lasu, nazbierałyśmy kurek i nie wiedziałyśmy co z tym zrobić. Wówczas zrodził się nam pomysł pierogów z kurkami. Okazało się, że wołowina pasuje i wyszły pyszne pierogi – tłumaczy przewodnicząca. Podczas kiermaszu zbierane są również pieniądze na operację serca Sebastiana Terpińskiego.
Impreza regionalna potrwa do godziny 18.00.