Miody, domowe pierogi i placki ziemniaczane królują podczas Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. Można także kupić wiklinowe koszyki i ręcznie wykonaną biżuterię. Imprezie towarzyszą występy lokalnych zespołów folklorystycznych.
Członkinie koła gospodyń wiejskich „Snochowianki” w gminie Łopuszno, oprócz pierogów i smalcu przygotowały także placki ziemniaczane.
– Robi się je łatwo i bardzo szybko – informuje Alicja Borowska, przewodnicząca koła. Do ich przyrządzenia potrzebne są ziemniaki, jajka, cebula, mąka krupczatka, kasza manna, sól i pieprz.
– Najlepsze są same, bez żadnych dodatków. Ewentualnie można je posypać cukrem. To przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Gotować uczyła mnie mama i babcia. Teraz ja uczę młode dziewczyny, które tę wiedzę przekażą swoim córkom – powiedziała Alicja Borowska.
W trakcie imprezy można zakupić także ręcznie robioną biżuterię. Renata Kaczmarzyk, która od lat zajmuje się wyrabianiem naszyjników, bransoletek i kolczyków twierdzi, że każdy egzemplarz jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny.
– Wykonanie jednej ozdoby trwa bardzo długo, zajmuje nawet kilka godzin, dlatego każdą chwilę poświęcam na pracę – powiedziała Renata Kaczmarzyk.
Do Parku Etnograficznego przyjechała między innymi Alfreda Dąbek z wnukiem Aleksandrem. Jej córka występuje w zespole ludowym, który prezentował się przed publicznością. – Jesteśmy co roku. Bardzo lubię muzykę ludową. Tokarnia to piękna wieś, piękna okolica, gdyby nie chałupy byłaby stolica – powiedziała z uśmiechem Alfreda Dąbek.
Festiwal Smaków będzie odbywał się do godziny 18.00.