W Parku Etnograficznym w Tokarni rozpoczął się IV Świętokrzyski Festiwal Smaków.
Dwudniową imprezę zorganizowaną przez samorząd województwa świętokrzyskiego, Muzeum Wsi Kieleckiej i redakcję Echa Dnia zdominują pierogi. Będzie konkurs na tę potrawę i konkurs Pierogożerca, czyli jedzenia pierogów na czas.
Podkielecki skansen wypełniły stoiska pełne potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich i przedstawicieli Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Grają zespoły ludowe i trwają warsztaty przyrządzania pierogów. W poprzednich latach Festiwal Smaków odwiedzało po kilkanaście tysięcy osób. Stanisław Wróbel, redaktor naczelny Echa Dnia, liczy, że w tym roku będzie podobnie.
Stoisko zorganizował też Świętokrzyski Sztetl.
– W kuchni żydowskiej dominowały pierogi z kaszą – wyjaśnia Agnieszka Dziarmaga, szefowa chmielnickiej placówki. – Były też pierogi z serem i ziemniakami oraz dodatkiem dostępnych ziół. Kuchnia żydowska, podobnie jak polska w małych miasteczkach przed wojną, była uboga – dodaje Agnieszka Dziarmaga.
Dziś i jutro z Kielc do Tokarni i z powrotem można dojechać autobusem linii T, który odjeżdża z ul. Żytniej.
PROGRAM IMPREZY:
1 maja 2019 (środa)
Godz. 10.00-11.00 Msza Święta w Kościele z Rogowa
Godz. 11.00-11.10 Przejście korowodu od Kościoła do sceny w sektorze dworsko-folwarcznym
Godz. 11.10–15.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 15.00-15.10 Konkurs „Pierogożerca” Regulamin Konkursu „Pierogożerca”
Godz. 15.10-16.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 16.00–16.10 Rozstrzygnięcie konkursu na „Świętokrzyski Pieróg”
Godz. 16.10-18.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
2 maja 2019 (czwartek)
Godz. 11.00-14.30 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 14.30-14.35 Rozstrzygnięcie konkursu na „Najpiękniejsze Stoisko IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków”
Godz. 14.35 -15.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 15.00-16.30 Rozstrzygnięcie plebiscytu Echa Dnia. Gala Finałowa „Mistrzowie Smaku”
Godz. 16.30-18.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych