Lodami o smaku szampana zachwycili międzynarodowe jury uczniowie kieleckiej szkoły gastronomicznej. Dzięki swemu pomysłowi zdobyli pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie.
Marcel Buras i Maciej Kowalski, z drugiej klasy technikum w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zwyciężyli w konkursie „Deser na dychę”, zorganizowanym podczas targów gastronomicznych w Katowicach. Chłopcy zakwalifikowali się do finału, w którym wystąpiło 10 par uczniów ze szkół z całego kraju.
Dyrektorka szkoły Małgorzata Banasik-Rusak nie ukrywa, że osiągnięcie uczniów bardzo ją cieszy, tym bardziej, że w jury zasiadali cukiernicy z różnych krajów, między innymi z Włoch.
– Jestem bardzo dumna z moich uczniów. Wykazali się kreatywnością, a z tego, co ustaliłam, jury było zachwycone smakiem nietuzinkowego deseru – mówi.
Zwycięstwo uczniom z kieleckiej szkoły przyniósł oryginalny pomysł. Głównym bohaterem deseru, który mieli przygotować uczestnicy, były lody. Kieleccy uczniowie sporządzili zatem lody o smaku truskawkowo-szampańskim i podali je z brownie.