niedziela, 7 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kulinarne zmagania młodych kucharzy. Przede wszystkim smak, ale też dizajn

Dorota Klusek
2019-02-06 14:30
2 min. czytania
A A
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Młodzi adepci sztuki kulinarnej walczą o zwycięstwo w finale drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap”. W Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu w Kielcach w szranki stanęło ośmioro zawodników ze szkół gastronomicznych z Kielc, Rzeszowa, Lublina, Opola, Wrocławia, Środy Śląskiej i Wodzisławia. Wygrał Krzysztof Kowalski z Rzeszowa. Obronił tym samym mistrzowski tytuł sprzed roku.

Czytaj również

Strażacy apelują o rozwagę podczas jesiennych zbiorów i prac polowych

Strażacy apelują o rozwagę podczas jesiennych zbiorów i prac polowych

2025-09-07
07.09.2021. Kielce. Szrotówek kasztanowcowiaczek niszczy kieleckie kasztanowce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Dlaczego już usychają liście kasztanowca?

2025-09-07

Organizatorem zmagań jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Jej założyciel i członek, Hubert Sanecki, szef kuchni Binkowski Dworek, wyjaśnia, że wpłynęło 19 zgłoszeń, z których komisja konkursowa wyłoniła finalistów. W tym roku uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z użyciem łososia, soczewicy i primerby, czyli pasty o smaku odpowiednich ziół. Gotujący musieli zmieścić się w określonym czasie. Każdy miał półtorej godziny.

Tobiasz Baluk i Arek Woźniak na co dzień uczą się w tej samej klasie, w szkole Lider w Lublinie. Tym razem rywalizowali ze sobą. Zapytani czym zamierzają podbić podniebienia jurorów zdradzili swój sekret.

– Wyśmienitym łosiem. Zamierzamy pokazać jego fajne wydanie. Nasze dania, choć oparte na znanych składnikach, będą bardziej nowoczesne. Na przykład soczewica będzie w nowej aranżacji, podana w ciekawy sposób – wyjaśnili.

Karol Starzyk, jedyny reprezentant Kielc, uczeń Zespołu Szkół w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego sam wymyślił swej danie, choć nie było to proste. Zaserwował między innymi łososia marynowanego w winie, puree z groszku z dodatkiem wanilii, krewetkę i kawior cytrynowy.

Huber Sanecki przyznaje, że jurorzy pod uwagę biorą wiele elementów.

– Przede wszystkim smak, on jest zawsze najważniejszy. Oczywiście dizajn, racjonalne wykorzystanie produktu, temperaturę dania i sposób podania są istotne, ale najważniejszy jest smak – wymienia.

Jeden z jurorów, Tomasz Pawlusek z restauracji „Żółty Słoń”, chwalił tegoroczne dania.

– Jestem pod ogromnym wrażeniem technik wykonania, doskonałego przygotowania łososia,  co zrobiło na mnie wrażenie, bo trzeba pamiętać, że nie są to profesjonaliści tylko uczniowie,  którzy się przygotowują do tego trudnego z zawodu – ocenił.

Uczestnicy konkursu przyznają, że gotowanie dla nich to nie tylko nauka i konieczność, ale też zabawa. Hubert Sanecki podkreśla, że coraz więcej młodych osób garnie się do szkół kulinarnych. Przyczyn jest wiele.

– Bardzo do przodu poszły same metody gotowania. A nawet jeśli ludzie nawiązują do tradycji, to ją unowocześniają. Duży wpływ mają także programy kulinarne. Obserwujemy też rosnące zainteresowanie szkołami gastronomicznymi, powracają do nich takie kierunki, jak cukiernik czy piekarz. Praca kucharza staje się coraz lepszą jeśli chodzi o warunki pracy, finanse, ale też jest coraz więcej miejsc pracy, bo widzimy, że dookoła co chwilę otwiera się nowe restauracje – dodał.

Na najlepszych kucharzy czekały nagrody. Pierwsze miejsce zajął Krzysztof Kowalski z Rzeszowa, który tym samym obronił mistrzowski tytuł sprzed roku. Drugie miejsce przypadlo Dawidowi Rozmusowi, zaś trzecie Karolowi Starzykowi. Organizatorzy zapowiadają, że za rok odbędzie się kolejna edycja Ogólnopolskiego „Junior Culinary Cap”.

06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
Tagi: KIELCEkonkurs kulinarny

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Strażacy apelują o rozwagę podczas jesiennych zbiorów i prac polowych

Strażacy apelują o rozwagę podczas jesiennych zbiorów i prac polowych

2025-09-07
07.09.2021. Kielce. Szrotówek kasztanowcowiaczek niszczy kieleckie kasztanowce / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Dlaczego już usychają liście kasztanowca?

2025-09-07
04.09.2022. Polichno. 90. rocznica utworzenia Szkoły Szybowcowej w Polichnie oraz 30. rocznica odsłonięcia Pomnika Lotników / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Tam szkolili się znakomici polscy piloci, bohaterowie wojny

2025-09-07
05.09.2021. Chęciny. XIV Piknik Historyczny „II wojna światowa w Chęcinach” / Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Walki z czasów II wojny światowej zobaczymy w Chęcinach

2025-09-07
06.09.2025. Kielce. WDK. Obchody 45. rocznicy powstania „Solidarności” / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Działacze „Solidarności” świętowali w Kielcach

2025-09-06
06.09.2025. Kielce. Narodowe Czytanie w Teatrze im. Stefana Żeromskiego / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Kieleccy artyści przeczytali dzieła Kochanowskiego

2025-09-06
06.09.2025. Kielce. V Rzemieślniczy Bazar / Fot. Piotr Sawa - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Rzemieślnicy po raz kolejny opanowali kielecki rynek

2025-09-06
„Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”
MULTIMEDIA

W niedzielę audycja „Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”

2025-09-06
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Na osiedlu Bór powstanie scena plenerowa przy szkole

Strażacy apelują o rozwagę podczas jesiennych zbiorów i prac polowych

W gminie Brody powstaje Środowiskowy Dom Samopomocy

Trzynastu artystów na jednej wystawie w Sandomierzu

Miłośnicy motoryzacji mogą poznać słynnego Stara od najmniejszej śrubki

Dlaczego już usychają liście kasztanowca?

Były tu folusze, Kanada i zapomniana bitwa

Uroczystości odpustowe w maryjnych sanktuariach

Zabytkowa baszta będzie ponownie służyć mieszkańcom

W Opatowie pracownicy postanowili zadbać o swoje zdrowie

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.