niedziela, 6 lipca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kulinarne zmagania młodych kucharzy. Przede wszystkim smak, ale też dizajn

Dorota Klusek
2019-02-06 14:30
2 min. czytania
A A
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Młodzi adepci sztuki kulinarnej walczą o zwycięstwo w finale drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap”. W Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu w Kielcach w szranki stanęło ośmioro zawodników ze szkół gastronomicznych z Kielc, Rzeszowa, Lublina, Opola, Wrocławia, Środy Śląskiej i Wodzisławia. Wygrał Krzysztof Kowalski z Rzeszowa. Obronił tym samym mistrzowski tytuł sprzed roku.

Czytaj również

Tłumy nad zalewem w Cedzynie

Tłumy nad zalewem w Cedzynie

2025-07-06
06.07.2025. Kielce. Muzeum Historii Kielc. Warsztaty na temat prania / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Zamiast proszku lawenda. Jak dawniej prano?

2025-07-06

Organizatorem zmagań jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Jej założyciel i członek, Hubert Sanecki, szef kuchni Binkowski Dworek, wyjaśnia, że wpłynęło 19 zgłoszeń, z których komisja konkursowa wyłoniła finalistów. W tym roku uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z użyciem łososia, soczewicy i primerby, czyli pasty o smaku odpowiednich ziół. Gotujący musieli zmieścić się w określonym czasie. Każdy miał półtorej godziny.

Tobiasz Baluk i Arek Woźniak na co dzień uczą się w tej samej klasie, w szkole Lider w Lublinie. Tym razem rywalizowali ze sobą. Zapytani czym zamierzają podbić podniebienia jurorów zdradzili swój sekret.

– Wyśmienitym łosiem. Zamierzamy pokazać jego fajne wydanie. Nasze dania, choć oparte na znanych składnikach, będą bardziej nowoczesne. Na przykład soczewica będzie w nowej aranżacji, podana w ciekawy sposób – wyjaśnili.

Karol Starzyk, jedyny reprezentant Kielc, uczeń Zespołu Szkół w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego sam wymyślił swej danie, choć nie było to proste. Zaserwował między innymi łososia marynowanego w winie, puree z groszku z dodatkiem wanilii, krewetkę i kawior cytrynowy.

Huber Sanecki przyznaje, że jurorzy pod uwagę biorą wiele elementów.

– Przede wszystkim smak, on jest zawsze najważniejszy. Oczywiście dizajn, racjonalne wykorzystanie produktu, temperaturę dania i sposób podania są istotne, ale najważniejszy jest smak – wymienia.

Jeden z jurorów, Tomasz Pawlusek z restauracji „Żółty Słoń”, chwalił tegoroczne dania.

– Jestem pod ogromnym wrażeniem technik wykonania, doskonałego przygotowania łososia,  co zrobiło na mnie wrażenie, bo trzeba pamiętać, że nie są to profesjonaliści tylko uczniowie,  którzy się przygotowują do tego trudnego z zawodu – ocenił.

Uczestnicy konkursu przyznają, że gotowanie dla nich to nie tylko nauka i konieczność, ale też zabawa. Hubert Sanecki podkreśla, że coraz więcej młodych osób garnie się do szkół kulinarnych. Przyczyn jest wiele.

– Bardzo do przodu poszły same metody gotowania. A nawet jeśli ludzie nawiązują do tradycji, to ją unowocześniają. Duży wpływ mają także programy kulinarne. Obserwujemy też rosnące zainteresowanie szkołami gastronomicznymi, powracają do nich takie kierunki, jak cukiernik czy piekarz. Praca kucharza staje się coraz lepszą jeśli chodzi o warunki pracy, finanse, ale też jest coraz więcej miejsc pracy, bo widzimy, że dookoła co chwilę otwiera się nowe restauracje – dodał.

Na najlepszych kucharzy czekały nagrody. Pierwsze miejsce zajął Krzysztof Kowalski z Rzeszowa, który tym samym obronił mistrzowski tytuł sprzed roku. Drugie miejsce przypadlo Dawidowi Rozmusowi, zaś trzecie Karolowi Starzykowi. Organizatorzy zapowiadają, że za rok odbędzie się kolejna edycja Ogólnopolskiego „Junior Culinary Cap”.

06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
Tagi: KIELCEkonkurs kulinarny

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Tłumy nad zalewem w Cedzynie
ZDJĘCIA

Tłumy nad zalewem w Cedzynie

2025-07-06
06.07.2025. Kielce. Muzeum Historii Kielc. Warsztaty na temat prania / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Zamiast proszku lawenda. Jak dawniej prano?

2025-07-06
06.07.2025. Kielce. Kadzielnia. Inicjatywa „Spacerem po Kielcach” / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Kilkadziesiąt osób zwiedzało geologiczne perełki Kielc

2025-07-06
Fot. Canva

Wędzone smakołyki głównym bohaterem imprezy

2025-07-06
19.07.2023. Kielce. Wietrznia. / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce.

Przed nami kolejna wycieczka po stolicy województwa świętokrzyskiego

2025-07-06
05.07.2025 Kielce. Gala Festiwalu Off Fashion / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Znamy zwycięzców Off Fashion

2025-07-06
Nie daj się okraść w wakacje

Nie daj się okraść w wakacje

2025-07-05
05.07.2025. Kielce. ŚCO. Biała sobota / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Bezpłatne badania w ŚCO szansą na zdrowie

2025-07-05
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Tłumy nad zalewem w Cedzynie

Zamiast proszku lawenda. Jak dawniej prano?

Kilkadziesiąt osób zwiedzało geologiczne perełki Kielc

Przy zalewie Pasternik powstanie pętla autobusowa

W Sandomierzu zainstalowano kurtyny wodne

Starachowiczanie jeszcze poczekają na przebudowę parkingu

Pokazy historyczne, rękodzieło i lokalne przysmaki na Jarmarku Jagiellońskim

W Dwikozach odbędzie się Wojewódzkie Święto Pomidora

Rycerstwo zmagać się będzie w zamku w Szydłowie

Ciekawostka archeologiczna ze Słowacji na wystawie w sandomierskim zamku

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.