środa, 24 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kulinarne zmagania młodych kucharzy. Przede wszystkim smak, ale też dizajn

Dorota Klusek
2019-02-06 14:30
2 min. czytania
A A
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Młodzi adepci sztuki kulinarnej walczą o zwycięstwo w finale drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap”. W Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu w Kielcach w szranki stanęło ośmioro zawodników ze szkół gastronomicznych z Kielc, Rzeszowa, Lublina, Opola, Wrocławia, Środy Śląskiej i Wodzisławia. Wygrał Krzysztof Kowalski z Rzeszowa. Obronił tym samym mistrzowski tytuł sprzed roku.

Czytaj również

Czy zwierzęta przemówią ludzkim głosem?

Czy zwierzęta przemówią ludzkim głosem?

2025-12-24
Nowoczesność wkrada się na wigilijne stoły.

Nowoczesność na wigilijnym stole. Jak odkryć znane smaki na nowo?

2025-12-24

Organizatorem zmagań jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Jej założyciel i członek, Hubert Sanecki, szef kuchni Binkowski Dworek, wyjaśnia, że wpłynęło 19 zgłoszeń, z których komisja konkursowa wyłoniła finalistów. W tym roku uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z użyciem łososia, soczewicy i primerby, czyli pasty o smaku odpowiednich ziół. Gotujący musieli zmieścić się w określonym czasie. Każdy miał półtorej godziny.

Tobiasz Baluk i Arek Woźniak na co dzień uczą się w tej samej klasie, w szkole Lider w Lublinie. Tym razem rywalizowali ze sobą. Zapytani czym zamierzają podbić podniebienia jurorów zdradzili swój sekret.

– Wyśmienitym łosiem. Zamierzamy pokazać jego fajne wydanie. Nasze dania, choć oparte na znanych składnikach, będą bardziej nowoczesne. Na przykład soczewica będzie w nowej aranżacji, podana w ciekawy sposób – wyjaśnili.

Karol Starzyk, jedyny reprezentant Kielc, uczeń Zespołu Szkół w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego sam wymyślił swej danie, choć nie było to proste. Zaserwował między innymi łososia marynowanego w winie, puree z groszku z dodatkiem wanilii, krewetkę i kawior cytrynowy.

Huber Sanecki przyznaje, że jurorzy pod uwagę biorą wiele elementów.

– Przede wszystkim smak, on jest zawsze najważniejszy. Oczywiście dizajn, racjonalne wykorzystanie produktu, temperaturę dania i sposób podania są istotne, ale najważniejszy jest smak – wymienia.

Jeden z jurorów, Tomasz Pawlusek z restauracji „Żółty Słoń”, chwalił tegoroczne dania.

– Jestem pod ogromnym wrażeniem technik wykonania, doskonałego przygotowania łososia,  co zrobiło na mnie wrażenie, bo trzeba pamiętać, że nie są to profesjonaliści tylko uczniowie,  którzy się przygotowują do tego trudnego z zawodu – ocenił.

Uczestnicy konkursu przyznają, że gotowanie dla nich to nie tylko nauka i konieczność, ale też zabawa. Hubert Sanecki podkreśla, że coraz więcej młodych osób garnie się do szkół kulinarnych. Przyczyn jest wiele.

– Bardzo do przodu poszły same metody gotowania. A nawet jeśli ludzie nawiązują do tradycji, to ją unowocześniają. Duży wpływ mają także programy kulinarne. Obserwujemy też rosnące zainteresowanie szkołami gastronomicznymi, powracają do nich takie kierunki, jak cukiernik czy piekarz. Praca kucharza staje się coraz lepszą jeśli chodzi o warunki pracy, finanse, ale też jest coraz więcej miejsc pracy, bo widzimy, że dookoła co chwilę otwiera się nowe restauracje – dodał.

Na najlepszych kucharzy czekały nagrody. Pierwsze miejsce zajął Krzysztof Kowalski z Rzeszowa, który tym samym obronił mistrzowski tytuł sprzed roku. Drugie miejsce przypadlo Dawidowi Rozmusowi, zaś trzecie Karolowi Starzykowi. Organizatorzy zapowiadają, że za rok odbędzie się kolejna edycja Ogólnopolskiego „Junior Culinary Cap”.

06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cup" / Jarosław Kubalski / Radio Kielce06.02.2019 Kielce. Hotel Kongresowy Exbud. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cup” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce
Tagi: KIELCEkonkurs kulinarny

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Czy zwierzęta przemówią ludzkim głosem?

Czy zwierzęta przemówią ludzkim głosem?

2025-12-24
Nowoczesność wkrada się na wigilijne stoły.

Nowoczesność na wigilijnym stole. Jak odkryć znane smaki na nowo?

2025-12-24
Jemioła - symbol i ozdoba świąt Bożego Narodzenia

Zielone gałązki ważnym symbolem Bożego Narodzenia

2025-12-24
25.12.2021. Brzeziny. Żywa szopka i wspólne śpiewanie / Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Kolędowanie przy żywej szopce w Brzezinach

2025-12-24
Co zawiesić na choince? To ma znaczenie!

Jak jodła została drzewkiem Bożego Narodzenia?

2025-12-24
23.12.2024. Lisów. Żywa szopka / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Dlaczego nie podsłuchiwano zwierząt, mówiących ludzkim głosem?

2025-12-24
Kolędy Polskie - kolęduj z Radiem Kielce
POSŁUCHAJ

Kolęduj z Radiem Kielce [TEKSTY i MELODIE]

2025-12-24
27.11.2023. Radio Kielce. Czas dla zdrowia. Na zdjęciu: Olga Chaińska, dietetyk kliniczny z Expert Fitness Centrum zdrowia i aktywności osób 35+. / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce.

Święta, czyli trudny czas dla żołądka

2025-12-24

ŚWIĘTOKRZYSKIE

Ponad 130 osób zaangażowanych w poszukiwania 41-latka

Czy zwierzęta przemówią ludzkim głosem?

Nowoczesność na wigilijnym stole. Jak odkryć znane smaki na nowo?

Zielone gałązki ważnym symbolem Bożego Narodzenia

Kolędowanie przy żywej szopce w Brzezinach

Jak jodła została drzewkiem Bożego Narodzenia?

Świętokrzyskie Betlejem

Wigilijny świat dawnych mieszkańców Ponidzia

Święta w schronisku dla bezdomnych mężczyzn będą tradycyjne

Dlaczego nie podsłuchiwano zwierząt, mówiących ludzkim głosem?

podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • REGION
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.