W zabytkowych, osiemnastowiecznych piwnicach Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, pod kamienicami nr 7 i 8 trwa remont. Skuwany jest tynk ze ścian, zmienione będą podłogi. Prace w podziemiach prowadzone są po to, by mogła tam zostać zaaranżowana ekspozycja zbiorów gastronomicznych.
Jak mówi Jan Przypkowski, dyrektor muzeum, gruntowne zmiany były konieczne, ponieważ ostatni remont w piwnicach prowadzony był w latach 80. ubiegłego wieku. Tynki w podziemiach były już zniszczone, a w fundamentach była woda. Dyrektor placówki dodaje, że w ramach prowadzonych prac przebudowane zostaną również schody, którymi bezpiecznie będzie można zejść do piwnic. Zapewnia, że nowa wystawa będzie bardzo ciekawie przygotowana przy zastosowaniu multimediów, dzięki czemu powstanie kolejny interesujący dział muzeum.
Wystawa gastronomiczna ma stanowić opowieść o dawnej kuchni oraz o przyrządzaniu potraw. Oprócz osiemnastowiecznego dzbanuszka, nalewki datowanej na około 1740 rok, oraz XIX-wiecznych samowarów i rondli na ekspozycji zaprezentowana będzie XIX-wieczna oryginalna bimbrownica do przygotowywania alkoholu.
– Wszystkie akcesoria będą pogrupowane według zastosowania: do smażenia, pieczenia, przyrządzania kawy i alkoholi. Na wystawie będzie można znaleźć przepis Tadeusza Przypkowskiego na zupę cebulową oraz ciekawostki z kuchni francuskiej, której był propagatorem – mówi Jan Przypkowski.
Obecnie w zbiorach jędrzejowskiego muzeum jest kilkaset eksponatów, m.in. naczynia do gotowania posiłków, zastawy stołowe, misy oraz kufle. Na wystawie znajdą się również jadłospisy z różnych restauracji: ze statków „Batory” i „Piłsudski”, a także z wagonów Wars-u z czasów PRL.
Na remont piwnic i zaaranżowanie ekspozycji gastronomicznej dyrekcja muzeum uzyskała środki unijne ze Świętokrzyskiej Rybackiej Lokalnej Grupy Rybackiej. Modernizacja piwnic i aranżacja wystawy powinny zakończyć się w sierpniu przyszłego roku. Prace będą kosztowały około 350 tysięcy złotych.