Kielczanie tłumnie odwiedzali w niedzielę Dworek Laszczyków w Kielcach, gdzie, tak jak co roku przed świętami, Muzeum Wsi kieleckiej zorganizowało Kiermasz Bożonarodzeniowy. Na stoiskach pojawiły się robione ręcznie ozdoby choinkowe oraz wigilijne i świąteczne produkty i potrawy. Był miód wytwarzany przez dzikie pszczoły oraz czebureki – tradycyjne danie regionalne Tatarów Krymskich, które do Kielc przywiozła firma Kresowe Przysmaki z Katowic.
– Czebureki to rodzaj pierogów smażonych na głębokim oleju, do których dodaje się różnorodny farsz – mówi przedstawiciel firmy Michał Nowicki.
W Dworku Laszczyków otwarta została wystawa „Betlejem Świętokrzyskie”, nawiązująca do tradycji świąt Bożego Narodzenia w naszym regionie. W pierwszym pomieszczeniu zaprezentowana jest stajenka na tle dużego zdjęcia Pawła Pierścińskiego z widokiem na Góry Świętokrzyskie, a Maria i Józef ubrani są w stroje ludowe naszego regionu.
– W ten sposób chcieliśmy uczcić 20-lecie naszego województwa – podkreśla autorka ekspozycji dr Małgorzata Imiołek, etnograf Muzeum Wsi Kieleckiej.
Podczas kiermaszu odbyły się także warsztaty robienia tradycyjnych ozdób świątecznych, w których wzięli udział przedstawiciele wszystkich pokoleń. Ozdoby pod okiem fachowców przygotowali m.in. wiceminister sportu i turystyki Anna Krupka, wojewoda Agata Wojtyszek oraz senator Krzysztof Słoń.
– Kultura ludowa ma ogromny potencjał, który jest widoczny na kiermaszu – zaznacza Anna Krupka.
Na scenie przed Dworkiem Laszczyków kolędy śpiewali artyści z zespołów ludowych Kielecczyzny i goście kiermaszu.