Karp po chińsku, w szarym sosie z migdałami, smażony w ziołowej panierce z podsmażanymi warzywami i sosem cytrynowym, pierogi z karpiem i koperkowo-orzechowym masełkiem czy w końcu zapiekanka i burgery z karpia – to tylko niektóre dania przygotowane na konkurs pod hasłem „Kuchnia polska z karpiem w roli głównej”, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Uczniowie popularnych „Garów’ wykazali się niezwykłą kreatywnością i smakiem. Na przygotowanie potraw, szesnaście dwuosobowych zespołów, miało dwie godziny.
W nietypowej dla siebie roli uczestniczył w konkursie Michał Jurecki. Były reprezentant Polski i piłkarz ręczny PGE Vive Kielce zasiadał w jury.
– Kiedy córka się o tym dowiedziała, to powiedziała, że będę jak w programie Master Chef. Ciekawe przeżycie, na pewno coś nowego. Najbardziej smakowała mi zapiekanka. Trochę sera, ziemniaków, różne dodatki. Dobre były również pierogi z karpiem. Liczyłem na więcej, jeśli chodzi o burgera – powiedział szczypiornista.
Michał Jurecki przyznał, że na jego rodzinnym, świątecznym stole, królują tradycyjne potrawy, ale nie zamyka się na kulinarne nowinki.
– Najbardziej smakowała mi zapiekanka. Wiem, gdzie mają praktyki chłopaki, którzy ją przygotowali, więc może do nich zajrzę i wezmę przepis – stwierdził zawodnik.
Pod wrażeniem kreatywności i umiejętności młodych kucharzy był szef kuchni Hotelu Odyssey Michał Markowicz.
– Tu jest szesnaście potraw i wszystkie są inne. Cudowne i smaczne dodatki, ryby dobrze przyrządzone. Wybór najlepszego dania naprawdę jest trudny – dodał szef kuchni.
Co ciekawe, to są w większości uczniowie pierwszych klas. Dzieci, które nie miały jeszcze praktyk. Ten smak i kulinarne umiejętności wyniosły z domu.
– Szlifowały je pod okiem mamy bądź taty. Widać, że lubią to robić – ocenił Michał Markowicz.
W konkursie zwyciężył zapiekany karp w sosie pieczarkowo-śmietanowym pod żółtym serem, przygotowany przez Kamila Koprowskiego i Dawida Stąpóra.
Drugie miejsce przypadło pierogom z karpiem i koperkowo-orzechowym masełkiem zrobionym przez Katarzynę Sydoryk i Natalię Podrazę, a trzecią lokatę przyznano karpiowi w migdałach z sosem miodowo-cytrynowym i puree z marchwi, które przygotowały Aleksandra Bęben i Wiktoria Kurczyńska.