– Choinka, aby przetrwała święta powinna być świeża i zdrowa – mówiła w „Na każdą pogodę” Anna Wielgus z Agrocentrum Kielce. Ekspertka tłumaczyła, że świeża choinka to taka, która ma elastyczne gałązki, a igły mają jasny, zielony kolor. Pień drzewka natomiast powinien być wilgotny.
– Choinkę należy przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura będzie obniżona, a po osadzeniu w stojaku trzeba ją podlać ciepłą wodą. Wówczas otworzą się pory, a drzewko będzie dobrze nasączone – radził gość Radia Kielce.
Należy też pamiętać, aby choinki nie stały przy jakichkolwiek źródłach ciepła. W pomieszczeniu powinna panować temperatura około 20 stopni. Najczęściej kupujemy srebrne i pospolite świerki, jodły kaukaskie i koreańskie oraz sosny – dodała Anna Wielgus.
Posłuchaj audycji
Część pierwsza:
Część druga: