– W skali świata marnuje się każdego roku 1,3 miliarda ton pożywienia. W Polsce wyrzucamy co roku 9 milionów ton żywności – takie statystyki podała Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności. W „Na każdą pogodę” gość wyjaśnił, że w śmietnikach lądują najczęściej owoce, warzywa, czerstwiejące pieczywo, wędliny oraz nabiał.
Zdaniem ekspertki marnujemy żywność z kilku powodów. Kupujemy produkty bez sprawdzenia ich daty przydatności do spożycia i ulegamy wpływom reklamy. Idąc na zakupy nie mamy również przygotowanej listy potrzebnych produktów – zaznaczyła Anna Mazur z KBŻ. Jej zdaniem warto przed wyrzuceniem do śmietnika owoców, albo warzyw zastanowić się, co można z nich przygotować bez szkody dla zdrowia. Banki Żywności przeprowadzają warsztaty z udziałem kucharzy, którzy radzą, jak nie marnować jedzenia.
Posłuchaj audycji
Część pierwsza:
Część druga: