W zabytkowych piwnicach Muzeum imienia Przypkowskich w Jędrzejowie powstanie wystawa gastronomiczna. Na remont piwnic i przygotowanie ekspozycji dyrekcja muzeum pozyskała unijne pieniądze. Przetarg został już rozstrzygnięty, więc prace powinny rozpocząć się w listopadzie. Jak mówi Jan Przypkowski dyrektor placówki, piwnice zostaną osuszone, a w środku zaprezentowane zostaną zbiory gromadzone przez Tadeusza Przypkowskiego – nestora rodu.
Osoby, które odwiedzą wystawę będą mogły dowiedzieć się co jedzono w XIX czy XX wieku i jak przygotowywano posiłki. W zbiorach znajduje się kilkaset eksponatów, m.in. dzbanuszek datowany na 1740 rok oraz XIX-wieczne rondle, patelnie, zastawy stołowe, samowary oraz kufle. Ponadto są unikatowe jadłospisy z różnych restauracji, między innymi ze statku „Batory”, ze statku „Piłsudski”, a także z wagonów WARS- u z czasów PRL.
Jak mówi Rafał Zaczkowski, z-ca dyrektora placówki – na wystawie najprawdopodobniej będzie można także znaleźć przepis Tadeusza Przypkowskiego na zupę cebulową oraz ciekawostki z kuchni francuskiej, której był propagatorem. Zgodnie z rodzinną tradycją zupa ta była przygotowana w niezmienny sposób. Jej bazę stanowił żytni chleb razowy, który był przysmażany.
Prace modernizacyjne piwnic i aranżacja wystawy powinna zakończyć się w sierpniu przyszłego roku. Prace będą kosztowały około 350 tysięcy złotych.
Ostatni remont w jędrzejowskim muzeum prowadzono w 2014 roku. Wówczas otwarto „Ogród czasu” oraz wyremontowano m.in. mur okalający ogród, na którym umieszczono znaki zodiaków, symbole żywiołów i planet.