Szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” powiększył się o kolejne 17 podmiotów z powiatów: koneckiego, skarżyskiego, włoszczowskiego, kazimierskiego, jak i jędrzejowskiego i pokrył cały region świętokrzyski.
Szlak powstał 4 lata temu. Jego ideą jest promowanie miejsc, w których wytwarza się i serwuje produkty tradycyjne: chleb, sery, wędliny, miody i wina oraz potrawy charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Na szlaku leżą gospodarstwa rolne, pasieczne i agroturystyczne, jak również piekarnie, masarnie, restauracje.
Certyfikat przystąpienia do szlaku otrzymał dziś m.in. Zdzisław Nowak, właściciel masarni „Staropolska Garmażerka” z Nowej Wsi koło Słupi Jędrzejowskiej. Wytwarzana tam szynka „Dyszka” otrzymała „Perłę”, prestiżową nagrodę Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
– Przystąpienie do „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków” to dowód na produkcję wysokiej jakości wędlin metodami tradycyjnymi – uważa Zdzisław Nowak.
Na szlak trafiła także „Zagroda Królów”, gospodarstwo agroturystyczne z miejscowości Brzeście koło Bliżyna. Właścicielka Gabriela Król podkreśla, że wytwarzany przez nią ocet śliwkowy otrzymał nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Ponadto w jej gospodarstwie zawsze jest piernik z żytniej mąki na miodzie spadziowym pochodzącym z własnej pasieki oraz wyróżniony w tegorocznym konkursie dżem z uprawianej w gospodarstwie borówki amerykańskiej.
Szlak „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” został stworzony przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i liczy 88 podmiotów w każdym powiecie regionu.