Właściwości miodu, pyłku kwiatowego, czy kitu pszczelego można poznać w Tokarni. W Parku Etnograficznym odbywa się Piknik Pszczelarski. To ostatnie w tym roku spotkanie z cyklu „Rodzinnych Niedziel w Skansenie”. Na pszczelim jarmarku można zakupić miód oraz wyroby powstałe na bazie pszczelich produktów. Wydarzeniu towarzyszy wystawa „Kto ma pszczoły, ten ma miód” w jednej z chałup w skansenie.
Pan Mariusz z „Pasiek Kameduły” do Skansenu w Tokarni przywiózł kilka gatunków miodu. Można zakupić m. in. miód rzepakowy, gryczany, czy wrzosowy. Dodaje, że miód ma właściwości prozdrowotne.
– To źródło aminokwasów i białka. Są miody, które wpływają na uodpornienie naszego organizmu, głównie miód lipowy i spadziowy. Te specyfiki chronią nasze górne drogi oddechowe i oskrzela oraz wpływają na uodparnianie organizmu. Teraz, mamy czas jesienny więc warto się zaopatrzyć w taki naturalny lek – mówi pan Mariusz.
Pan Witold pszczelarstwem zajmuje się od 35 lat. Ma ponad 100 uli, jak mówi w sezonie pracuje od świtu do wieczora. Dodaje, że początki w tym zawodzie mogą być trudne.
– Początkujący pszczelarz na pewno ma wiele problemów, ale prowadzone są kursy doszkalające, z których można się wiele nauczyć. Potrzeba wiele chęci i zamiłowania do pszczół. Jestem z koła w Chęcinach i w ciągu trzech ostatnich lat przyjęliśmy sześciu młodych pszczelarzy, więc uważam, że ten zawód ma przyszłość – mówi rozmówca Radia Kielce.
W trakcie pikniku chętni mogli spróbować swoich sił w warsztatach wyrobu świec z wosku pszczelego. Ponadto zorganizowano konkurs wiedzy o pszczelarstwie, którego zwycięzca otrzymał słodką nagrodę, czyli oczywiście miód. Piknik zakończy się o 16.00.