Dynia – symbol jesieni – wybornie smakuje, jest niskokaloryczna i zdrowa. Jej bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, który zawiera beta-karoten oraz witaminy z grupy B, C i PP, a także magnez, fosfor i żelazo.
Warto wykorzystać również nasiona dyni – wysuszyć je w piekarniku i mieć zdrową przekąskę – przypominają Barbara Robak i Ewa Frączek z Koła Gospodyń Wiejskich „Występy” w gminie Krasocin.
Dodają, że wybierając dynię do przyrządzenia w kuchni, zwracajmy uwagę, aby była intensywnie pomarańczowa i nie miała zbyt twardej skóry. Z miąższu dyni można zrobić pożywną zupę, racuchy, dżem, dodać do leczo czy zamarynować. Najbardziej popularna, którą można wykorzystać na różne sposoby, jest dynia zwyczajna.
Część pierwsza:
Część druga:
Przepis na dżem z dyni – KGW „Występa”
1 kg dyni
1-1,5 szklanki cukru
¼ szklanki wody
sok z cytryny (do smaku)
Gotujemy, gorące do słoików i pasteryzujemy. Można też dodać pomarańcze i żurawinę oraz cukier żelujący.