Potrawy, które królowały na stołach mieszkańców świętokrzyskiej wsi, a także dania związane z żydowskim Świętem Sukkot można skosztować podczas pierwszej edycji „Smaków jesieni”. Impreza odbywa się w Parku Etnograficznym w podkieleckiej Tokarni.
Pieczone, nadziewane ziołami ziemniaki przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bebelnie. Zofia Wójcik, wyjaśnia, że do potrawy dodawane są tylko tradycyjne swojskie zioła.
– W pierwszej kolejności musimy obgotować ziemniaki w mundurkach, następnie wydrążamy środek, a później faszerujemy. Do środka wkładamy mieszankę ziół – świeży rozmaryn i majeranek z własnej działki, wszystko to zmieszane z masłem. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy w folie aluminiową i pieczemy – wyjaśnia Zofia Wójcik
Dla gości przygotowano także warsztaty wykonywania jesiennych bukietów, a także biżuterii z jarzębiny i owoców dzikiej róży. Joanna Szydłowska, instruktorka wyjaśnia, że do przygotowania ozdób wykorzystywane są miedzy innymi: wrzosy lawenda, kolorowe liści drzew.
Uczestnicy mogli spróbować także potraw żydowskich. Beata Przeździecka, z Koła Gospodyń Wiejskich w Zreczu Chałupczańskim przygotowała między innymi kreplach, czyli pierogi żydowskie z wątróbką, kaszą gryczaną i cebulą. – Pierogi mają specyficzny trójkątny kształt. Można je podawać same z okrasą z cebuli przyrumienionej na gęsim smalcu albo z ryżem. Mogą być także serwowane do rosołu zamiast makaronu – mówi Beata Przeździecka
Dla wystawców przygotowano także liczne konkursy między innymi na najlepsze stoisko i najlepszą potrawę. Uczestnicy mogą wziąć także udział w pokazach tradycyjnego kiszenia kapusty w beczce, darcia pierza oraz przędzenia na przęślicy.