Świece z wosku, miód pszczeli, a także profesjonalny sprzęt prezentowano podczas IV Kiermaszu Produktów Pszczelich w Kielcach. W Rodzinnym Ogrodzie Działkowym „Magnolia” można było poznać także wiele ciekawostek na temat właściwości i zastosowań miodu.
Monika Borek, pszczelarka z Bielin zachęca do spożywania miodu w okresie jesienno-zimowym, aby zapobiegać przeziębieniom, a przypadku choroby, przyspieszyć leczenie.
– W pierwszej kolejności powinniśmy wziąć propolis i pyłek. Rozcieńczamy je z wodą, która powinna być ciepła, a nie gorąca. Maksymalna temperatura powinna wynosić 45 stopni Celsjusza. Najlepiej napar zrobić wieczorem i wypić go na czczo rano – radzi Monika Borek.
Pszczelarka zachęca wszystkich do spożywania pyłku. Jak twierdzi, jest to bomba witaminowa.
- Polecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży, ponieważ podnosi poziom żelaza, a tego może im brakować. Przed stosowaniem należy jednak upewnić się, czy nie jest się na niego uczulonym – dodaje Monika Borek.
Podczas kiermaszu można było także nabyć profesjonalny sprzęt, taki jak miodarki, odstojniki i topiarki do wosku.
Łukasz Mroczek z firmy Apikoz twierdzi, że w ciągu ostatnich lat rynek pszczelarski bardzo się rozwinął. Dodaje, że jest to możliwe m.in. dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej.
– Dawniej ten fach kojarzył się jedynie ze starszymi panami, którzy stoją przy drewnianych ulach. To się zmienia, ponieważ zajmuje się tym coraz więcej młodych osób - dodaje Łukasz Mroczek.
Kiermasz zorganizowało Świętokrzyskie Stowarzyszenie Pszczelarzy w Kielcach.