Wielu mieszkańców regionu świętokrzyskiego spędziło niedzielę na corocznym Święcie Chleba w Parku Etnograficznym w Tokarni. Goście mogli zobaczyć między innymi spektakl „Okrężne”, ilustrujący dawne zwyczaje praktykowane na polskiej wsi, a także młócenie zboża cepami oraz wypiek chleba i podpłomyków w piecach ogrzewanych drewnem.
Pokaz wypiekania chleba cieszył się dużym zainteresowaniem turystów.
Aleksandra Imiosa z Muzeum Wsi Kieleckiej powiedziała Radiu Kielce, że pieczenie chleba, to proces długi, wymagający cierpliwości, ale także miłości do wykonywanej pracy.
Podpłomyków chętnie próbowali goście odwiedzający Chałupę ze Złotnik, w której wypiekano tak popularne kiedyś na wsi bieda-chlebki. Wiele osób mówiło, że pamięta podpłomyki, które przygotowywały ich babcie.
Podczas Święta Chleba można było także wziąć udział w bezpłatnych warsztatach wyplatania wrzosowych wianków, skosztować potraw regionalnych oraz posłuchać folkloru świętokrzyskiego.