Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, daje energię i siłę do pracy na wiele godzin. Powinni o tym szczególnie pamiętać rodzice małych dzieci. Wyjątkowe śniadanie dla najmłodszych słuchaczy Radia Kielce powstało dziś w naszym ogrodzie. Były pyszne racuszki z jabłkami i owocami, koktajle mleczne w różnych smakach, wędzone ryby, przepiórcze jaja i dużo świeżych warzyw.
Śniadanie przygotowała Barbara Chrobot z Ristorante La Cucina Italiana. Jak zaznaczyła na naszej antenie dorośli powinni zwracać uwagę na produkty, które podają swoim dzieciom. Wybierajmy te sprawdzone, pochodzące z gospodarstw ekologicznych, posiadające jak najmniej substancji konserwujących. Zachęcajmy dzieci do wspólnej pracy podczas przygotowania śniadania, szukajmy wspólnie nowych rozwiązań, na przykład zamiast zwykłego serka zaproponujmy przygotowanie pysznej pasty rybnej – przekonywała Barbara Chrobot.
Dorota Wawrzycka, dietetyk zaznaczyła, że dzieci nie powinny wychodzić z domu bez zjedzenia śniadania. Podkreśliła także, żeby pamiętać o przygotowywaniu posiłków do szkoły. Dzieci muszą jeść co trzy, cztery godziny, w przeciwnym wypadku zaburzona zostaje gospodarka organizmu.
Regularne i zdrowe odżywianie to przepis na zdrowe życie i właściwą sylwetkę. Pośpiech, śmieciowe jedzenie oraz nieregularne spożywanie posiłków sprawiają, że w Polsce jest coraz więcej otyłych dzieci.
Dzisiejsze śniadanie w ogrodzie było ostatnim z wakacyjnego cyklu.
W niedzielę 9 września o godzinie 10.50 zapraszamy do słuchania „Gawędy kulinarnej Grzegorza Russaka”.