Wariacje naleśnikowe – pod takim hasłem przebiegało dzisiejsze śniadanie w ogrodzie Radia Kielce. Grzegorz Russak, znawca i wielbiciel kuchni polskiej, zaproponował słuchaczom Radia Kielce kruche naleśniki z jabłkami oraz tradycyjne z farszem z grzybów i szynki.
Nasz gość podkreślił, że naleśniki w kuchni polskiej są od zawsze. Występują w różnych postaciach choć mało kto o tym wie. Znanych jest pięć odmian naleśników, wśród nich wspomniane już wcześniej naleśniki kruche i tradycyjne, a także naleśniki biszkoptowe oraz piwne.
Uczestniczący w radiowym śniadaniu słuchacze zgodnie podkreślali, że serwowane potrawy są wyjątkowo smaczne i z chęcią wykorzystają przepisy w codziennym życiu. Nie mieli także wątpliwości, że polska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie i warto sięgać po stare sprawdzone przepisy.
W audycji wykorzystano produkty żywnościowe pochodzące od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie:
– masło, ser żółty – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku,
– ser biały krajanka – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Pierzchnicy,
– śmietana – z Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu,
– szynka, wędliny – z Zakładu Wyrobów Wędliniarskich „Nowak” w Wąchocku,
– pieczywo – z piekarni R. Dobrowolski w Kielcach,
– jaja, owoce, warzywa, grzyby i pozostałe produkty – z P.P.H.U. Bojek Roman i Czesława – gospodarstwo ekologiczne i przetwórnia w Jacentowie oraz sklep z żywnością ekologiczną i tradycyjną w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dostawcą ww. produktów był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Informacje o wszystkich członkach Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znajdą Państwo pod linkiem: https://www.swietokrzyskie.pro/urzedy/czlonkowie-sieci-dziedzictwo-kulinarne-swietokrzyskie-2/ Zadania związane z Siecią prowadzone są w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. |
O tym jak ważne jest polskie dziedzictwo kulinarne będziemy mówić na antenie Radia Kielce od 9 września. W programie niedzielnym pojawi się nowy cykl – „Gawędy kulinarne Grzegorza Russaka”.