W Busku-Zdroju trwa Świętokrzyski Festiwal Wina. Wydarzenie, które promuje polskie wino i regionalne produkty spożywcze, zorganizowały po raz drugi Fundacja Świętokrzyskie Winnice i buski Hotel Bristol Art&Medical SPA w ogrodach którego impreza się odbywa.
Maciej Glinka, współwłaściciel winnicy Terra koło Opatowa i członek fundacji Świętokrzyskie Winnice, podkreśla, że głównym celem festiwalu jest promocja regionalnego winiarstwa. Dodaje, że uczestnicy mogą wziąć udział w profesjonalnych warsztatach „Kuchnia i Wino”, które przybliżą zasady degustacji, łączenia wina z jedzeniem, oceny jakości poczynając od barwy poprzez bogactwo aromatów, a kończąc na walorach smakowych.
– Chcemy przede wszystkim pokazać wszystkim gościom, mieszkańcom regionu, że mamy w województwie prężnie działające winnice. W całym regionie jest ich już ponad 60, w tym około 15 z nich sprzedaje swoje wyroby – tłumaczy Maciej Glinka.
Oprócz wina na wszystkich gości czekają również suto zastawione stoły. O regionalnych przysmakach, które można degustować i kupić na Świętokrzyskim Festiwalu Wina mówi Andrzej Konowalski, szef hotelowej kuchni w buskim Bristolu.
– Oferujemy kilka odsłon produktów regionalnych, począwszy od buncoka po sery kozie, wyróżnione na licznych konkursach. Można również próbować różnych wędlin nieskażonych niczym poza naturą. Są także wędliny dojrzewające z wołowiny i trakcyjny salceson – wylicza Andrzej Konowalski.
Swoje produkty zaprezentowała także Winnica Sandomierska. Rodzinna manufaktura została reaktywowana po kilkudziesięcioletniej przerwie, w 2012 roku. Jak tłumaczy Katarzyna Piechniak specjalnością winnicy jest m.in.: wino gronowe różowe półsłodkie.
– W naszej winnicy powstają głównie wina lekkie, przyjemne w smaku o cytrusowych, kwiatowych aromatach. Mamy także w swojej ofercie również typowe, czerwone wina dla prawdziwych koneserów, którzy lubują się w konkretnych aromatach. Mamy szeroką ofertę, w której każdy miłośnik wina znajdzie coś dla siebie – podsumowała Katarzyna Piechniak.
Swoje wyroby zaprezentowała także Winnica AVRA z okolic Szydłowa oraz Winnica Carolus z Rytwian. Impreza jest biletowana. Potrwa do 22.00. Zakończy ją koncert duetu gitarowego Racoń&Jaszczowski.