Podczas dzisiejszego „Śniadania w ogrodzie” Radia Kielce królowały jajka. W różnej formie: na twardo, na miękko, sadzone. Jest wiele sposobów na przygotowanie dań, których podstawą są jajka. Polska kuchnia nie mogłaby bez nich istnieć.
Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej i staropolskiej przygotował dziś kotleciki jajeczne i jajka faszerowane w skorupkach. Zachwytu nad potrawami nie kryli goście zgromadzeni na śniadaniu. Pan Cezary przyjechał na spotkanie aż ze Stargardu Gdańskiego. Powiedział nam, że dla takich smaków i opowieści warto było wstać w środku nocy i pokonać ponad 600 kilometrów. Podobne odczucia kulinarne miały panie Alicja i Stanisława. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że tradycyjna kuchnia polska jest jedną z najlepszych na świecie.
Podczas śniadań w ogrodzie wykorzystywane są zdrowe świętokrzyskie produkty należące do sieci Dziedzictwo Kulinarne.