Biobank działający przy Regionalnym Centrum Naukowo – Technologicznym w Podzamczu rozpoczął realizację programu wykrywania celiakii. To choroba otrzewna charakteryzująca się nietolerancją glutenu, zawartego głównie w zbożach. Program skierowany jest do dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
Jak informuje Michał Piast, dyrektor centrum, pracownicy Biobanku odwiedzają szkoły i przekazują rodzicom wiedzę na temat celiakii. – Kolejnym etapem jest zbieranie materiału biologicznego. Ci rodzice, którzy wyrażą zgodę na udział ich dziecka w programie badawczym, przyjeżdżają ze swoją pociechą do punktu pobrań. Tam pielęgniarka pobiera dziecku krew z żyły i dostarcza ją do laboratorium Biobanku. Tu sprawdza się, czy dziecko ma tolernację na gluten – wyjaśnia Michał Piast.
W trakcie programu, przebadanych ma zostać około 800 dzieci z województwa świętokrzyskiego. Dotychczas wzięło w nim udział 79 dzieci z miejscowości Sitkówka – Nowiny, Chęciny i Łukowa. – W kliku przypadkach stwierdziliśmy prawdopodobne występowanie celiakii. Te informacje przekazaliśmy rodzicom i zaleciliśmy im udanie się z dzieckiem do specjalisty – dodaje Michał Piast.
Program realizowany będzie przez dwa lata.