Chleb i inne regionalne wypieki królowały na stołach gospodyń wiejskich, które zjechały na Święto Chleba do gminy Sadowie. Impreza ma już dziesięcioletnią tradycję. Przybiera formę dożynek, podczas których mieszkańcy dziękują za dar chleba.
Wydarzenie rozpoczęła msza święta w kościele w Ruszkowie. Następnie uczestnicy spotkali się na boisku w Jacentowie, gdzie koła gospodyń wiejskich z regionu świętokrzyskiego prezentowały swoje wypieki.
Panie z Jędrzejowa w gminie Bodzechów przygotowały różne rodzaje chlebów – powiedziała przewodnicząca koła Barbara Pronobis. – Chlebki barwione naturalnymi produktami, na przykład chleb z porem ma kolor zielony, z papryką – kolor czerwony. Są też wypieki z siemieniem lnianym, słonecznikiem, czy dynią – mówiła Barbara Pronobis. Wymieniła także tort chlebowy, przekładany szynką i zieloną sałatą. Ciekawą i smaczną potrawą są także kotlety z czerstwego chleba z dodatkiem cebuli i przypraw.
Wójt Sadowia Marzena Urban-Żelazowska przypomniała, że chleb to podstawa w życiu każdego Polaka i nie może go nigdy braknąć. – Przed zbiorami chcemy się pomodlić, poprosić Boga o szczęśliwy plon, by każdy gospodarz zebrał to, co zasiał. Chcemy uczcić chleb, bo gdy go brakuje na stole, to brakuje jedzenia – mówiła wójt.
Podczas Święta Chleba na scenie prezentowały się zespoły folklorystyczne z regionu, m. in. Chocimowianki z gminy Kunów, a także Kapela Sołtysa z Wąchocka.