Rozpoczął się czas przetworów. W słoikach w różnych formach możemy zachować smaki lata. Pomimo ogromnego asortymentu produktów w sklepach, ludzie nadal decydują się na robienie weków. Część osób kupuje owoce na kieleckich bazarach. Teraz królują śliwki i ogórki.
Pani Dorota, odwiedzająca kielecki plac targowy zaznacza, że powód jest prosty. Osobiście przygotowane przetwory według sprawdzonego przepisu są lepsze i zdrowsze niż te, które można kupić w sklepach. Na bazarach sami możemy wybrać owoce, które potem przetworzymy.
Osoby pytane przez naszą reporterkę mówiły, że teraz głównie kupuje się ogórki i pierwsze śliwki. Jedne zostaną ukiszone, a z drugich powstaną powidła.
Warzywa i owoce możemy kupić w cenie od 2 do 4 złotych za kilogram. Na kieleckim bazarze chętnie kupowana jest również fasolka szparagowa, ziemniaki, jabłka, a także jagody. Popularne w Kielcach „bazary”, czynne są również w niedziele objęte zakazem handlu.