piątek, 16 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Audycja z dnia 12.07.2018

Paweł Solarz
2018-07-11 13:23
3 min. czytania
A A
Audycja z dnia 12.07.2018 - Radio Kielce
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Dzisiaj „Stacja:Wakacje” zatrzymała się Ba rynku w Sandomierzu. Wspólnie z żołnierzami z 3 Sandomierskiego Batalionu Radiotechnicznego poznaliśmy tajniki służby. Sandomierscy policjanci propagowali bezpieczeństwo na wakacjach ucząc czytania znaków na kąpieliskach.

Będąc w królewskim Sandomierzu nie można było nie spotkać rycerzy z Chorągwi Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej, którzy pokazali paradną musztrę i dworskie tańce. Dzisiaj Żadnemu z uczestników nie udało się wygrać w”Kółko i krzyżyk”. Na pewno o 600 złotych w poniedziałek zagra Pani Elżbieta. A z kolejnej lekcji języka angielskiego poznaliśmy tajniki angielskiego śniadania.

Lekcja angielskiego

Did you know that…

Czytaj również

Pierogi „Gyoza”, z grzybami shimeji,  śliwkową szarpaną kaczką, sosem sojowym i sezamem / Fot. Patryk Kwieciński

Pierogi „Gyoza”, z grzybami shimeji, śliwkową szarpaną kaczką, sosem sojowym i sezamem

2023-08-31
Grzanka z jajkiem w koszulce i łososiem

Grzanka z jajkiem w koszulce i łososiem

2023-08-30

A full English breakfast is extremely easy to prepare? What are the ingredients of this popular meal? This traditional British meal consists of a large slice of bread or  toast with butter, a slice of bacon, a sausage, a fried egg, blood sausages (called black puddings), mushrooms, tomatoes, baked beans. In general, a full traditional English breakfast is considered as rather fattening and unhealthy because of the large amount of calories – it contains approximately 1000 calories. It is so calorific due to the fact that each ingredient of the meal is fried.

The meal became popular in the 13th century among the peasant farmers and labourers, who needed a calorific meal in order to maintain enough strength and endurance till late in the evening. Breakfast gained a new role – it started to be the main meal of the day. It was served in almost every British home, but now it is served occasionally, mainly at the weekends.

Nowadays, a high quality breakfast seems to be a meal which is unfortunately often skipped or neglected. However, this meal should undoubtedly not be forgotten about because it boosts our physical activity and mental abilities throughout the whole day. If you like savoury cooked breakfasts or you have a penchant for trying new recipes, you have to try a full English breakfast. 

Teraz już wiesz, że…

angielskie śniadanie jest bardzo łatwe do przygotowania. Jakie są składniki tego tradycyjnego brytyjskiego posiłku? Otóż, składa się on z: dużej kromki chleba lub tostu z masłem, kawałka bekonu, kiełbasy, jajka sadzonego, kaszanki, pieczarek, pomidorów oraz fasoli. Tradycyjne angielskie śniadanie jest uważane za tłuste i niezdrowe ze względu na wysoką zawartość kalorii – zawiera ono około tysiąca kalorii. Jest ono tak wysoce kaloryczne, ponieważ każdy składnik jest smażony. 

Posiłek ten stał się popularny w trzynastym wieku wśród rolników i pracowników fizycznych. Potrzebowali oni jedzenia, które dostarczy im wystarczająco dużo siły aż do późnego wieczoru. Śniadanie uzyskało nową rolę – stało się głównym posiłkiem dnia. Było podawane w każdym brytyjskim domu. Teraz podaje się je tylko okazjonalnie, głównie w weekendy.

Obecnie, wysokiej jakości śniadania są często pomijane bądź zaniedbywane. Niewątpliwie, powinniśmy skupić naszą uwagę na pierwszym posiłku, jaki spożywamy, ponieważ to właśnie od niego zależy nasza wydolność w ciągu całego dnia. Jeśli lubisz słonawe śniadania lub masz ochotę, by wypróbować nowe przepisy, koniecznie musisz spróbować English breakfast, czyli angielskiego śniadania.

ZAPAMIĘTAJ!

a fried egg – jajko sadzone                                        labourers – pracownicy fizyczni

neglected – zaniedbany                                             endurance – wytrzymałość, odporność  

savoury – słonawy

Z czego składa się angielskie śniadanie? Proszę napisać: wakacje@radio.kielce.pl

Tagi: Stacja wakacje

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Pierogi „Gyoza”, z grzybami shimeji,  śliwkową szarpaną kaczką, sosem sojowym i sezamem / Fot. Patryk Kwieciński

Pierogi „Gyoza”, z grzybami shimeji, śliwkową szarpaną kaczką, sosem sojowym i sezamem

2023-08-31
Grzanka z jajkiem w koszulce i łososiem

Grzanka z jajkiem w koszulce i łososiem

2023-08-30
29.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia. Fitka kazimierska / Fot. Jakub Steuemark

Fitka kazimierska

2023-08-29
Już we wtorek wielki finał „Bilardowych Wtorków z Radiem Kielce”

Już we wtorek wielki finał „Bilardowych Wtorków z Radiem Kielce”

2023-08-28
Fotopuzzle z Radiem Kielce

Fotopuzzle z Radiem Kielce [28 sierpnia]

2023-08-28
25.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia - Kuchnia PRLu / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Bryzol z duszoną cebulką i pieczarkami

2023-08-25
„Ucieczka z kina Wolność” na zakończenie serii wakacyjnych seansów

„Ucieczka z kina Wolność” na zakończenie serii wakacyjnych seansów

2023-08-25
Dźwięki „Chopinowskich inspiracji” po raz ostatni w te wakacje wypełnią ogród włoski

Dźwięki „Chopinowskich inspiracji” po raz ostatni w te wakacje wypełnią ogród włoski

2023-08-25

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.